Növényi tejföl készítése: napraforgótejföl

Mivel egyre több ember allergiás vagy érzékeny a tejtermékekre, sok "mentes termék" jelent meg a boltok polcain. Áruk azonban nemritkán olyan magas, hogy az ember nem engedheti meg magának nap mint nap azok fogyasztását. Sok főzőtanfolyamot is hirdetnek, ahol megtanulhatjuk növényi alapanyagokból elkészíteni ételeinket.
Ám mi sem egyszerűbb, mint ha megosztjuk azt, amink van, azaz kipróbált recepteket, ezzel megkönnyítve egymás életét. :) Az a tervem, hogy kipróbálok néhány tejfölt, mártást, és megosztom őket.
Elsőnek a napraforgóból készült tejföl következik, ami ugyan kenyérre kenve is finom, de főzéshez kiváló. Például a rakott zöldbabot is ezzel készítettem.
Az alábbi folyadékmennyiséggel egy sűrűbb anyagot kapunk, nyilván ezen mindenki a maga kívánsága szerint alakíthat.
A recept A tél ízei vegán szakácskönyvből származik.


Turmixoljunk össze:
25 dkg napraforgó mag, amit előzetesen pár órára be lehet áztatni, és akkor krémesebb tejfölt kapunk
1/2 dl citromlé (ízlés szerint lehet több is)
1/2 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 tk só
3 dl víz
2 ek olaj

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések