Vegán farsangi fánk




Ezt a receptet még egyetemista koromban olvastam valahol, és az idén ismét elővettem. Fantasztikusan finom, szalagos fánkokat sütöttem, nem mondható meg, hogy tojás és tej nélkül készült.

hozzávalók:

0.5 kg liszt

300 gramm élesztő

50 gramm cukor

50 gramm margarin

3 dl növényi tej / vagy sima csapvíz

csipet só

késhegynyi kurkuma (opcionális)


elkészítés: 

A langyos tejben/vízben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

Az összes hozzávalót kimérjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és jól elkeverjük, hogy kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk.

Kézi robotgéppel néhány (5-10) percig dagasztjuk.

A tetejét megszórjuk liszttel, majd 30 percig letakarva kelesztjük. 

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk.

Ismét 30 percig kelesztjük - Figyeljünk, hogy ne keljen túl, mert akkor nem lesz szalagos.

Középforró olajban sütjük - szintén figyeljünk, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor ismétcsak nem lesz szalagos.

A megkelt fánk felső része kerüljön sütéskor alulra.

Az olajba ne tegyünk egyszerre nagyon sok fánkot, hogy sütéskor még legyen helyük kelni.

Az első oldalt fedő alatt sütjük, a fánkok másik oldalát már fedő nélkül.

Papírtörlőre kiszedjük.

Ez a tészta nem túl édes, így akár sósan is tálalhatjuk (tejföllel-sajttal), mi viszont lekváros, csokis fánkokat ettünk. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések