Vegán farsangi fánk
Ezt a receptet még egyetemista koromban olvastam valahol, és az idén ismét elővettem. Fantasztikusan finom, szalagos fánkokat sütöttem, nem mondható meg, hogy tojás és tej nélkül készült.
hozzávalók:
0.5 kg liszt
300 gramm élesztő
50 gramm cukor
50 gramm margarin
3 dl növényi tej / vagy sima csapvíz
csipet só
késhegynyi kurkuma (opcionális)
elkészítés:
A langyos tejben/vízben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
Az összes hozzávalót kimérjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és jól elkeverjük, hogy kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk.
Kézi robotgéppel néhány (5-10) percig dagasztjuk.
A tetejét megszórjuk liszttel, majd 30 percig letakarva kelesztjük.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
Ismét 30 percig kelesztjük - Figyeljünk, hogy ne keljen túl, mert akkor nem lesz szalagos.
Középforró olajban sütjük - szintén figyeljünk, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor ismétcsak nem lesz szalagos.
A megkelt fánk felső része kerüljön sütéskor alulra.
Az olajba ne tegyünk egyszerre nagyon sok fánkot, hogy sütéskor még legyen helyük kelni.
Az első oldalt fedő alatt sütjük, a fánkok másik oldalát már fedő nélkül.
Papírtörlőre kiszedjük.
Ez a tészta nem túl édes, így akár sósan is tálalhatjuk (tejföllel-sajttal), mi viszont lekváros, csokis fánkokat ettünk. :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése