Lábatlan tyúk leves

Ennek a levesnek a neve azok számára, akik nem az észak-magyarországi vidékről származnak, első hallásra elég furcsának, sőt viccesnek tűnhet. Én gyerekkoromban, még húsevőként kóstoltam először, és már akkor nagyon ízlett. A férjem családjában egész gyakran készítik, és nagy örömömre már én is tudok ilyet főzni magunknak. :)



hozzávalók:
amit egy általános zöldséglevesbe tennénk - sárgarépa, fehérrépa, zeller, borsó, hagyma, káposzta ...
só, olaj, ételízesítő

a lábatlan tyúkhoz - vagy röviden, töltelékhez:
2 tojás
2 ek liszt
2 ek olaj
1 kisebb hagyma
petrezselyemzöld
ételízesítő


elkészítés:
A levest fölkészítjük: a zöldségeket összevágjuk, felöntjük vízzel, fűszerezzük. Közben elkészítjük a lábatlan tyúkot is.
Alapszabály, hogy a töltelékhez ahány tojást használunk, annyi kanál liszttel és olajjal keverjük össze. Egy 4-5 fős leveshez nekem elég volt 2 tojás, de anyósom a 9 literhez szokott 10 tojásból készíteni, ami bőven elég bele. :)
Tehát, először a kis hagymát megdinszteljük, megszórjuk petrezselyemzölddel és ételízesítővel. Összekeverjük.
A tojást a liszttel és az olajjal keverjük simára, majd ehhez hozzáadjuk a dinsztelt hagymát. Újra összekeverjük.
Egy mikrózható tálba öntjük, ha van olyanunk, aminek lukacsos a teteje, azaz konkrétan mikrós tál, az még jobb. Ha nincs, akkor ne rögzítsük rá a fedelét, mert a gőz miatt le fogja dobni magáról. Tapasztalat :)
Szóval mikróban 4-5 perc elég lehet, mikrója válogatja. A lényeg, hogy álljon össze, és ne barnuljon meg. Nekem kicsit barnább lett, mint kellene.


Ezután egyben kiborítjuk a tálból, és beletesszük a levesbe. Fontos, hogy van lehetőség fagyasztásra! Ezesetben ahelyett, hogy a levesbe tennénk, hűtsük le és tegyük fagyasztóba.
Térjünk vissza a leveshez. A tölteléket beleraktuk, együtt fő a zöldségekkel. Időnként megszurkálhatjuk, hogy rendesen átfő-e. Félidőben kivesszük és vágódeszkára borítva felkockázzuk.


Végül egy puha tölteléket kell kapnunk, ami sárgásabb színű is lehet, mint az enyém - az ételízesítőtől függ.





Az eredmény egy ízes, színes, illatos leves, amit télen és nyáron is örömmel kanalazunk. :)

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések