Francia almatorta

Ennek a tortának az elkészítését egy francia hölgy mutatta meg nekünk, aki tervei szerint egy francia pékséget nyitna Hollandiában. Hát, pár perc alatt már csak morzsák maradtak, így utólag is - és előre is - hálásak vagyunk neki! ;)

hozzávalók:
150g liszt
60g mandulaliszt
100g vaj
csipet só
100g cukor
2 tojás sárgája
--------------------
6-8 darab alma (1-1,5 kg)
75g vaj
150g cukor
fahéj, vanília (opcionális)

elkészítés:
1. A tészta minden hozzávalóját dolgozzuk össze. Gyúrjuk gombóccá, kicsit lapogassuk ki, majd csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe 30 percre.
2. Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki, és vágjuk ketté.
Egy tűzálló edénybe, sütőformába vagy tepsibe (amiben majd sütni is tudjuk) tegyük bele a 75g vajat és a 150g cukrot, és közepes lángon a tűzhelyen (nem a sütőben) kezdjük melegíteni. Tegyük rá az almákat, és 20 percig hagyjuk puhulni, míg aranyszínűvé válnak.
3. A tésztát vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk akkorára, hogy egyforma méretű legyen a sütőformával. Fektessük az almákra, és süssük 180°C-on kb 30 percig.


In English:
Tarte Tatin
For the dough :
150gr flour
60gr almond powder
100 gr butter
pinch of salt
100 gr sugar
2 egg yolk

For the filling :
1kg to 1.5 kg savory apples
75g butter
150g sugar
cinnamon or vanilla to flavor the apples  (optional)

1) Quickly mix all the ingredients with your fingertips and put the dough into the fridge for 30mins.
Peal 6-8 apples, cut into two pieces.
2) Put 75gr butter and 150gr sugar into the baking pan on a medium heat and put the apples on it for
20 mins, till golden and tender.
3) Roll the dought in a circle of the same size as the baking pan and place it on the apples. Bake for
approximately 30 min at 180°C.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések