Vegán vadas szejtánnal

Először készítettem a vadast szejtánnal. Igaz, nem nagyon hiányzott nekem a hús jellege, de mégis ízlett összességében. Viszont nagymamám receptjét vegánosítottam, lényegében nem sokban tér el az én receptemtől. Így is, úgy is a kedvencem.

 

hozzávalók:
6 sárgarépa
1-2 fehérrépa
2 cikk zeller
300 g natúr tofu
mustár
1 mk ecet (valóban csak leheletnyi!) - vagy citromlé
kevés cukor

a zsemlegombóchoz egy zsemle vagy 2 szelet kenyér
liszt
zabpehelyliszt
só, petrezselyemzöld
víz

1 csomag (250 g) búzasikér
fűszerek ízlés szerint - sült csirke fűszersó, bors, pirospaprika...
meleg víz
olaj

elkészítés:
A mártáshoz a zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk és puhára főzzük, majd összeturmixoljuk a tofuval, és ízlés szerint fűszerezzük, ízesítjük.

A gombóchoz a kenyeret/zsemlét megpirítjuk (nálam most kimaradt) és apróra kockázzuk. Összekeverjük liszttel, kb feleannyi mennyiségű zabliszttel, fűszerezzük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrűn folyó tésztát kapjunk. Beleszórjuk a kenyérkockákat, összedolgozzuk, majd forró sós vízben készre főzzük. (Miután feljöttek a víz felszínére, még adok nekik néhány percet.)

A szejtánhoz a port összekeverjük fűszerekkel ízlés szerint, majd meleg vizet adagolunk hozzá, és folyamatosan összedolgozzuk. Ragacsos massza lesz belőle, amit forró vízben pár percig főzünk. Ezután kiszedjük, feldaraboljuk, és még kb 10 percig főzzük. Ezután egy részt lefagyaszthatunk belőle, mert elég nagy adag. Amit felhasználunk frissen melegében, azt a kívánt méretűre tovább daraboljuk, és kb ujjnyi forró, fűszeres olajban sütjük kb 10 percig, amíg mindenhol átsül.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések