Gluténmentes, vegán somlói

 


Krémes desszertnek készült az ünnepi asztalra ez a mentes somlói. A diós piskóta is saját recept. Mazsola nélkül, mert mi így szeretjük. :)

A lenti adag 2 nagy tálhoz is elég, ezért én a piskóta felét lefagyasztottam és fél adag szószt főztem. 


Piskóta hozzávalói:

200g Miklos' univerzális liszt

1/2 csomag sütőpor 

Csipet só

80g darált dió 

80g porcukor

175g olvasztott margarin

1 dl víz

2 nagy ek (alma)lekvár - bármilyen jó, az alma semlegesebb ízű, de a csokiszósz mellett a málna sem érződik ki a tésztában


A csokiszósz hozzávalói:

2 l növényi tej

4 csomag csokipuding

30 dkg cukor

Csipet só

40 dkg étcsokoládé


Elkészítés:

A piskótával kezdünk: a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a nedveseket, és (akár kézi robotgéppel) keverjük 1-2 percig.

Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt átsül. A tepsi mérete 23x32 cm, hiszen nem kell, hogy magas legyen a tészta.

Hagyjuk picit hűlni, majd felkockázzuk.

Közben megfőzzük a pudingot a szokásos módon, és ha besűrűsödött, akkor hozzáadjuk a tábla csokikat. Szerintem így lesz igazán csokis, ezzel a mennyiséggel, de ki hogy szereti. 

Végül egy tálba rakjuk- egy sor tészta, egy kis darált dió, és egy adag csoki. A tetejére mehet növényi tejszínhab, de anélkül is teljes az élmény. ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések