Becsinált zöldségleves

Ezt a vicces nevű levest tapasztalatom szerint sokan nem ismerik. Nekünk viszont egész sokszor főzött ilyet az egyik nagymamám, persze hússal. Szerettük! Mindig is szerettem a savanykás dolgokat, és ez is egy ilyen.
Már régóta akartam főzni én magam is egy jó becsinált levest, hát most ebben a hidegben eljött az ideje.

hozzávalók:
1 kg leveszöldség (főként sárgarépa, és egy kevés fehérrépa)
1 kis fej zeller
kb 30 dkg zöldborsó (a fagyasztóból)
1 nagy fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
aprított petrezselyem-és zellerzöld
csipet cukor
2 tk tárkony
icipici fehérbors
só, vegamix
kb 1 dl citromlé (ill. ízlés szerint)
2-3 dl növ. tejszín / szójakefir
olaj
2,5 liter víz

levesbetétként galuska vagy tészta

elkészítés:
A répákat és a zellert megpucoljuk, feldaraboljuk, a vöröshagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, a fokhagymát pucolás után egyben hagyhatjuk. Olajon elkezdjük őket pirítani. Néhány perc után felöntjük vízzel (ha sűrűbb levest szeretnénk, elég kb 2 liter víz), hozzáadjuk a borsót, és fűszerezzük sóval, borssal, vegamixszel, tárkonnyal, mehet bele a cukor és a zeller/petrezselyemzöld is. Ha minden zöldség megpuhult, hozzáöntjük a tejszínt/kefirt, illetve a citromlevet is. A tészta vagy a galuska is ekkor kerüljön a levesbe. Amint a levesbetétek megfőnek, a levesünk is elkészül.


Tipp: Levesbetét nélkül is készülhet, tartalmas leves.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések