Kefir készítése szójatejből

A kefirt és tejfölt igazán szerettük, ezért ezekről nem volt könnyű lemondani.
Még a nyáron mesélte kedves Edit kolléganőm, hogy elkezdtek otthon kefirt készíteni, mert olyan nagy mennyiségben fogy náluk, hogy érdemesebb, ha házi tejből maguk készítik el. Ekkor jött az ötlet, hogy próbáljuk meg, valamilyen növényi tejből tudunk-e mi is kefirt előállítani. Hát kértem tőle a gombából. Néhány nap múlva, amikor már eléggé megszaporodott, hozta is a kis adag gombát.
Többféle tejjel próbálkoztunk, a porból készített kukoricatejtől kezdve a bolti dobozos növényi tejen át a házi készítésű szójatejig. A kefir azt hiszem, mindegyikből elkészült, azaz mindegyik tej "besűrűsödött", viszont az íze már nem volt mindnek jó. Sőt, volt, amit meg sem tudtunk enni (pl. a kukoricatejeset). Így maradtunk a házi szójatejes változatnál, amiből viszont egész jó kis kefir készül.


hozzávalók:
kefirgomba
(befőttes)üveg
sűrű szövésű szűrő

elkészítés:
A tejet egy üvegbe töltjük, a gombát egy szűrőbe öntve átmossuk, és a tejbe rakjuk. A gombától függően 1-3 napig szobahőmérsékleten tároljuk. (Ha hűtőben tartjuk, lassabban készül el.)
Amikor látjuk, hogy összeállt, megérlelődött, a kész kefirt egy szűrőn öntjük át másik üvegbe, így a gomba a szűrőben marad, és (miután átmostuk) újabb adagot készíthetünk vele.

Fontos, hogy a gombát muszáj felhasználni, különben elpusztul. Ha nem akarunk rögtön egy újabb adagot készíteni, akkor vagy hagyjuk a már elkészült kefirben egy darabig (persze ne együk meg), vagy tegyük egy kis adag valamilyen tejbe, akár por alapúba, hogy addig is, amíg nem készítünk belőle újabb adagot, legyen tápláléka. Azt olvastam, 1-3 napig bírja így.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések