Vakondtúrás torta

Pár évvel ezelőtt készítettem először vakondtúrás tortát, ám akkor még nem vegán változatban, hanem tojásos piskótából, habtejszínnel. Nagyon tetszett a családnak, de azóta valahogy feledésbe merült.

Kedves unokahúgaimnak a születésnapjára viszont szerettem volna valami finomat sütni, és mivel most meglátogattak minket, erre a sütire esett a választásom.
Persze, amikor azt szeretnénk, hogy minden a legjobban sikerüljön, nem úgy alakul. Most például a piskóta repedt meg pár helyen, amikor kikapartam a belsejét, így nem lett szokásos "torta kinézete", hanem egy tálba kellett tennem, nehogy szétessen a krémezéskor.

Sebaj, az íze remélem, mindenkit kárpótolt. :)




hozzávalók:
38 dkg liszt
ezt használtam tejszín helyett
fél cs sütőpor
1 csapott tk szódabikarbóna
15 dkg cukor
9 ek olaj
3,5 dl növ. tej
2 tk karobpor

2 kisebb banán
2-3 ek citromlé

fél liter növ. tej
3 ek barnacukor
1 cs van. pudingpor

300 ml SoyaToo kókusz habkrém
1 cs habfixáló

elkészítés:
A piskóta hozzávalóit csomómentesre keverjük, majd egy kerek (!) tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és beletöltjük a tésztát. 180°C-on  készre sütjük. Hűlni hagyjuk.

Közben elkészítjük a pudingot: a pudingport simára keverjük a tejjel és a cukorral, majd egy tálban néhány perc alatt, folyamatos kevergetés mellett megfőzzük. Kihűtjük (legalább langyos legyen, semmiképp sem forró).

A tejszínhez keverjük a habfixálót, és kézi robotgéppel habbá verjük. A növényi tejszínhabok nem lesznek olyan kemények, mint tejből készült társaik. (Én a kész habot egy éjszakára hűtőbe tettem, és csak másnap kanalaztam bele a sütibe. Így egész jól megtartotta magát - köszönhetően a kókuszzsírnak is. Ezt a lépést persze ki lehet hagyni.)

Most kezdődik a "vakondtúrás" kialakítása. A piskótát körbevágjuk úgy, hogy a belsejét ki tudjuk kanalazni, de a pereme megmaradjon. Az így kapott üres részt töltjük majd meg.
Először a banánt felkarikázzuk/vagy csíkokra vágjuk, és a "piskótakosár" aljába fektetjük. Meglocsoljuk citromlével.

Ezután következik a puding. Egyenletesen elosztjuk a banán felületén.
 Végül pedig a tejszín kerül rá.

A kikapart piskóta maradékot kézzel összemorzsoljuk, és a tejszín tetejére szórjuk. Úgy fog kinézni, mint egy vakondtúrás. Sajnos erről az állapotról a sietség miatt nem készült kép, talán majd legközelebb. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések