Rebarbarás gyümölcskompót

Sokan nem ismerik a rebarbarát, nekem viszont az egyik kedvenc nyári zöldségem. Az (egyik) nagymamám mindig készített, sőt még ma is készít a kertjében frissen szedett levélnyelekből valami finomságot. Így amikor a piacon megláttam, rögtön vettem egy adagot, és ma fel is használtam egy finom nyári kompóthoz. (Onnan tudhatjuk, hogy friss, hogy ha a körmünkkel megkarcoljuk, a "sebnél" nedvet enged.)
Ez a különös, savanykás ízű növény igen értékes, hiszen sok vitamint (A, B, C) és ásványi anyagot (kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, szelén) tartalmaz, szabályozza a bélműködést, javítja az étvágyat, sőt ha belevágnánk egy tisztítókúrába, bátran válasszuk a menübe, hiszen vizelethajtó, salaktalanító hatása is ismert.
Hogyan készült a kompót?

hozzávalók: 2 literhez
8-10 rebarbaraszár
1 nagyobb alma
7 szem sárgabarack
2 marék cseresznye
(eper is illene hozzá, én sajnos kifelejtettem)
5 ek barna nádcukor
csipet só
1 liter víz

elkészítés:
Minden gyümölcsöt mossunk meg, és készítsünk elő egy edényt, amiben főzni fogunk.
Az almát pucoljuk meg és vágjuk kockákra, a cseresznyét magozzuk ki, a barackokat vágjuk fel hatba (felezzük el, majd vágjunk minden darabot háromfelé) és tegyünk mindent az edényünkbe. A rebarbarát pucoljuk meg: vágjuk le a két végét, és egy késsel (hosszában) húzzuk le a külső felületét, majd vágjuk kb 1,5 cm-es darabokra.
Ha minden gyümölcs készen áll a fazékban, szórjuk rá a cukrot és kezdjük melegíteni. Közben forraljuk föl (vízforralóval) a vizet. Keverjük össze a gyümölcsöket a cukorral, jól forgassuk át, és hagyjuk, hogy a gyümölcsök levet eresszenek. Csak ezután öntsük fel vízzel. Addig főzzük a kompótot, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak.

Megjegyzések

  1. ez mennyire isteni lehet...ezt is kipróbálom ha már benne vagyok, ma épp barackdzsemet főztem. Ha még előtte vagytok, Nekem ez a recept vált be amit itt találtam http://glurl.co/barackos , küldöm Nektek is

    VálaszTörlés
  2. Szia Orsi!
    Tényleg fincsi volt. :)
    Köszi szépen a lekvár tippet!
    Szép napot!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések