Diókolbász

"Családi recept", a férjem nagy kedvence. Azért szeretem, mert szendvicshez és főzelék vagy más köret mellé feltétként is nagyon finom. Fehérjedús.

Hozzávalók:
5 tojás
8 evőkanál gríz
1 fej fokhagyma apróra vágva vagy reszelve
3 evőkanál ételízesítő
2 kiskanál pirospaprika
2 kiskanál majoranna
20 dkg darált dió
1 evókanál olaj + kb fél liter olaj a sütéshez
2-3 dl víz
(füstölt tofu vagy sajt, köménymag - opcionális)

Elkészítés:
A tojásokat jól felverjük és hozzáadjuk a grízt. Miután jól összekevertük, állni hagyjuk - minimum 1 óráig, de akár egész éjjel.

Hozzáadjuk a fokhagymát, ételízesítőt, pirospaprikát, majorannát, darált diót, és alaposan összekeverjük. (Ha teszünk bele füstölt tofut/sajtot vagy köménymagot is, azt is most keverjük bele.)
1 evőkanál olajat is adjunk hozzá, úgy könnyebben formázható.
8-10 cm hosszú kolbászkákat sodrunk a masszából.

Egy nagyobb lábosba bőven tegyünk fel olajat melegedni. Ha már serceg, amikor a kolbászt beletesszük, akkor jó. Lehetőleg az összes kolbász férjen bele egyszerre. Kb 10 perc alatt szépen megsülnek, ne emelgessük a fedőt.
10 perc letelte után vegyük le a tűzről a lábost, hagyjuk, hogy egy kicsit hűljön az olaj. 2-3 dl vizet öntsünk hozzá, és tegyük vissza a tűzre még néhány percre, amíg nagyjából elforrja a vizet. Erre azért van szükség, hogy a gríz is megfőjön.

Ezután kiszedhetjük a kolbászokat háztartási papírtörlőre. Próbáljuk meg kivárni, hogy kicsit hűljön, és csak azután tálaljuk. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések