Vegetáriánus rántott, töltött palacsinta
Gyerekkorom kedvence, és nagyon sokáig azt hittem, ez a hortobágyi palacsinta :) Nemrég vega módon is elkészítettem, kétszer is, a fiaimnak nagyon ízlett - dehát palacsinta, így másképp nem is történhetett volna :D
A töltelék egy tofupörkölt, kis kesutejszínnel krémesítve, de ez készülhet gombából is, vagy bármilyen zöldségpörkölttel.
Hozzávalók:
A palacsintához (kb 10 db lesz belőle):
4 dl víz
2 tojás
15 dkg liszt
Csipet só
A töltelékhez:
3 nagy hagyma
2 tofu
Őrölt pirospaprika
1 kanál darált paprika (Édes Anna vagy hasonló)
Fokhagymapor
Só
Olaj
1 dl kesudió
A panírozáshoz a szokásos - liszt, tojás és morzsa.
A palacsinták sütésével kezdünk, akár ezt előre is megtehetjük, előző nap.
Ezután a kesudiót beáztatjuk kb 1 dl forró vízbe, hogy puhuljon, hiszen turmixolni fogjuk, és így krémesebb lesz az állaga, kevésbé lesz szemcsés.
Következik a pörkölt elkészítése: a tofut közepes kockákra vágjuk. A hagymát megpirítjuk kevés olajon, majd rádobjuk a tofut, hogy kicsit az is piruljon, de közben kevergetjük, hogy azért ne kapjon oda. Hozzáadjuk a paprikát, fűszerezzük, kevés vizet teszünk hozzá - mindent úgy csinálunk, mint egy húsból készült pörköltnél. Amikor jó állaga lett, és a tofu is átitatódott a fűszerekkel, akkor kész.
Majd a kesudiót krémesre turmixoljuk botmixerrel vagy kelyhes turmixban. Még kb fél- 1 dl forró víz mehet hozzá apránként, hogy legyen kb 3 dl "tejszínünk".
Ha kész, hozzákeverjük a tofupörkölthöz, és így együtt egy nagyon picit még apríthatjuk botmixerrel, de csak épp annyira, hogy az így elkészült töltelék megfelelő állagú legyen a palacsintánkba.
Nagyjából a 2/3-át töltjük majd a palacsintákba, a maradékot teljesen krémesre turmixoljuk, azzal fogjuk majd meglocsolni a kész palacsintákat. (Ha szükséges, még kicsit hígíthatjuk turmixoláskor.)
Végül a palacsintákat megkenjük a töltelékkel és összehajtjuk úgy, mint a töltött káposztát szokás - a két oldalát visszhajtva, majd egyik végéről feltekerve.
Az így elkészült palacsintákat egyenként panírozzuk, majd forró olajban kisütjük.
A tetejét meglocsoljuk a szósszal, amit készítettünk a maradék töltelékből (sajnos ezt elfelejtettem lefotózni :D)
Mi krumplipürével ettük, de akár önálló fogás is lehet.
Elég macerásnak tűnik így leírva, de egyrészt nagyon finom, megéri, másrészt maga a készítés nem bonyolult és nem is olyan hosszú idő. :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése