Vegetáriánus rántott, töltött palacsinta






Gyerekkorom kedvence, és nagyon sokáig azt hittem, ez a hortobágyi palacsinta :) Nemrég vega módon is elkészítettem, kétszer is, a fiaimnak nagyon ízlett - dehát palacsinta, így másképp nem is történhetett volna :D 

A töltelék egy tofupörkölt, kis kesutejszínnel krémesítve, de ez készülhet gombából is, vagy bármilyen zöldségpörkölttel.


Hozzávalók:

A palacsintához (kb 10 db lesz belőle):

4 dl víz 

2 tojás

15 dkg liszt 

Csipet só


A töltelékhez:

3 nagy hagyma

2 tofu 

Őrölt pirospaprika 

1 kanál darált paprika (Édes Anna vagy hasonló) 

Fokhagymapor 

Só 

Olaj

1 dl kesudió


A panírozáshoz a szokásos - liszt, tojás és morzsa.


A palacsinták sütésével kezdünk, akár ezt előre is megtehetjük, előző nap.

Ezután a kesudiót beáztatjuk kb 1 dl forró vízbe, hogy puhuljon, hiszen turmixolni fogjuk, és így krémesebb lesz az állaga, kevésbé lesz szemcsés.

Következik a pörkölt elkészítése: a tofut közepes kockákra vágjuk. A hagymát megpirítjuk kevés olajon, majd rádobjuk a tofut, hogy kicsit az is piruljon, de közben kevergetjük, hogy azért ne kapjon oda. Hozzáadjuk a paprikát, fűszerezzük, kevés vizet teszünk hozzá - mindent úgy csinálunk, mint egy húsból készült pörköltnél. Amikor jó állaga lett, és a tofu is átitatódott a fűszerekkel, akkor kész.

Majd a kesudiót krémesre turmixoljuk botmixerrel vagy kelyhes turmixban. Még kb fél- 1 dl forró víz mehet hozzá apránként, hogy legyen kb 3 dl "tejszínünk".

Ha kész, hozzákeverjük a tofupörkölthöz, és így együtt egy nagyon picit még apríthatjuk botmixerrel, de csak épp annyira, hogy az így elkészült töltelék megfelelő állagú legyen a palacsintánkba.

Nagyjából a 2/3-át töltjük majd a palacsintákba, a maradékot teljesen krémesre turmixoljuk, azzal fogjuk majd meglocsolni a kész palacsintákat. (Ha szükséges, még kicsit hígíthatjuk turmixoláskor.)


Végül a palacsintákat megkenjük a töltelékkel és összehajtjuk úgy, mint a töltött káposztát szokás - a két oldalát visszhajtva, majd egyik végéről feltekerve.

Az így elkészült palacsintákat egyenként panírozzuk, majd forró olajban kisütjük. 

A tetejét meglocsoljuk a szósszal, amit készítettünk a maradék töltelékből (sajnos ezt elfelejtettem lefotózni :D)

Mi krumplipürével ettük, de akár önálló fogás is lehet.

Elég macerásnak tűnik így leírva, de egyrészt nagyon finom, megéri, másrészt maga a készítés nem bonyolult és nem is olyan hosszú idő. :)









Megjegyzések

Népszerű bejegyzések