Rakott zöldségek (vegán)

 


Az az igazság, hogy eredetileg muszaka volt tervben. Aztán rájöttem, hogy nem lesz időm a hagyományos módon a zöldségeket mind külön lepirítani. Így maradt egy gyorsított verzió, amit nem nevezek muszakának, bár talán beillene a sorba. A nyáron abban az áldásban volt részem, hogy több helyen is kóstolhattam eredeti görög muszakát - már amennyiben a vega változata eredetinek számít. :) Mind másmilyen volt, de mind csoda finom.


Mennyiségeket egy rakott ételnél nehéz megadni, de nagyjából így készült:

25x30-as tepsihez

1 hagyma

1 nagy padlizsán

1 nagy cukkini 

1 nagy sárgarépa 

Kb 600 gr krumpli 

200 ml növényi főzőkrém/házi növényi tejszín 

1 nagy ek sűrített paradicsom

Só 

Muszaka fűszerkeverék 

Olaj

2 nagy ek kókuszzsír

2 ek liszt


A hagymát nem dinszteltem meg külön, hanem apróra vágtam és a tepsi aljára tettem. Megsóztam és kicsi olajat öntöttem rá.

Minden zöldséget olyan vékony karikákra vágtam, ahogy tudtam.

A hagymára rétegeztem őket sorban: először a keumplibol egy réteg, aztán egy sor répa, aztán cukkini, majd padlizsán. Közben egy sort megsóztam.

A főzőkrémet összekevertem a sűrített paradicsommal, majd leöntöttem vele a lerakott zöldségeket.

Ezután folytattam a maradékkal - ismét krumpli, cukkini és padlizsán. Az egyik sort megszórtam a fűszerkeverékkel, majd a végén még egy sort kevés sóval is.

A tetejére besamelt készítettem: a kókuszzsírt jól felmelegítettem, rászórtam a lisztet, ami felhabzott. Simára kevertem, majd felöntöttem annyi vízzel - lehet növényi tejjel is - hogy egy sűrűn folyó mártást kapjak.  Ezzel öntöttem le a tetejét.

Ezután forró sütőbe tettem, alufóliával letakarva, és addig sütöttem, amíg minden zöldség meg nem puhult.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések