Rakott zöldségek (vegán)
Az az igazság, hogy eredetileg muszaka volt tervben. Aztán rájöttem, hogy nem lesz időm a hagyományos módon a zöldségeket mind külön lepirítani. Így maradt egy gyorsított verzió, amit nem nevezek muszakának, bár talán beillene a sorba. A nyáron abban az áldásban volt részem, hogy több helyen is kóstolhattam eredeti görög muszakát - már amennyiben a vega változata eredetinek számít. :) Mind másmilyen volt, de mind csoda finom.
Mennyiségeket egy rakott ételnél nehéz megadni, de nagyjából így készült:
25x30-as tepsihez
1 hagyma
1 nagy padlizsán
1 nagy cukkini
1 nagy sárgarépa
Kb 600 gr krumpli
200 ml növényi főzőkrém/házi növényi tejszín
1 nagy ek sűrített paradicsom
Só
Muszaka fűszerkeverék
Olaj
2 nagy ek kókuszzsír
2 ek liszt
A hagymát nem dinszteltem meg külön, hanem apróra vágtam és a tepsi aljára tettem. Megsóztam és kicsi olajat öntöttem rá.
Minden zöldséget olyan vékony karikákra vágtam, ahogy tudtam.
A hagymára rétegeztem őket sorban: először a keumplibol egy réteg, aztán egy sor répa, aztán cukkini, majd padlizsán. Közben egy sort megsóztam.
A főzőkrémet összekevertem a sűrített paradicsommal, majd leöntöttem vele a lerakott zöldségeket.
Ezután folytattam a maradékkal - ismét krumpli, cukkini és padlizsán. Az egyik sort megszórtam a fűszerkeverékkel, majd a végén még egy sort kevés sóval is.
A tetejére besamelt készítettem: a kókuszzsírt jól felmelegítettem, rászórtam a lisztet, ami felhabzott. Simára kevertem, majd felöntöttem annyi vízzel - lehet növényi tejjel is - hogy egy sűrűn folyó mártást kapjak. Ezzel öntöttem le a tetejét.
Ezután forró sütőbe tettem, alufóliával letakarva, és addig sütöttem, amíg minden zöldség meg nem puhult.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése