Brownie muffin (vegan, gluténmentes, szójamentes)
A múltkorában olyan kis vendég érkezett hozzánk, aki érzékeny a tejre, tojásra, szójára, gluténra, valamint a zab és banán is tiltólistás. Semmiképp sem szerettem volna, hogy azt érezze, ő kimarad a finomságokból, amit a többiek kapnak, így találtam a Prove.hu oldalán ezt a brownie ötletet. Én muffinként sütöttem meg fél adagban, de azonnal fel is vettem a receptjeim közé, mert nagyon finom és egészséges. Icipicit változtattam rajta.
Hozzávalók:
30 dkg édesburgonya vagy sütőtök
25g kakaópor vagy karobpor
10 dkg mogyoróvaj vagy házi diókrém/dióvaj
15-20 szem datolya beáztatva
1/2 teáskanál citromlé
1/2 teáskanál szódabikarbóna
60 g étcsokoládé (opcionális)
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- 30 dkg édesburgonya, az kb 1 közepes darab. Egy villával megszúrjuk több helyen, majd sütőpapírral bélelt tepsiben puhára sütjük (kell neki nagyjából 1 óra). Érdemes kis gőzt csinálni neki. Sütőtökkel annyiban más, hogy héjában megsütjük, majd levágunk belőle egy darabot.
- Amíg sül, a datolyákat elfelezzük és forró vízbe áztatjuk legalább 10 percre. Vagy ha van otthon datolyapasztánk, akkor egyszerűbb a dolgunk, csak levágunk belőle egy szeletet.
- Aprítógépben összeturmixoljuk a lecsepegtetett datolyát, a kakaóport és mogyoróvajat. Félretesszük.
- Ha szeretnénk bele csokit, akkor azt apróra vágjuk és a datolyához öntjük.
- A sütő hőmérsékletét vegyük le 180 fokra.
- Amikor az édesburgonya puha, hideg vízben lehűtjük/vagy hagyjuk magában kihűlni. Megpucoljuk és ezt is késes aprítóban összeturmixoljuk. Ha belefér a massza többi része, akkor azt is hozzáadjuk. (Fél adagnál belefért.)
- Belekeverjük a szódabikarbónát, alaposan elkeverjük, hogy mindenhová jusson, végül pedig a citromlevet keverjük bele.
- Vagy muffinként sütjük, és akkor a szokásos módon kiadagoljuk, vag, egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük. Elvileg akkor érdemes leütögetni a tepsit, hogy a buborékok távozzanak. Az enyém közepesen lágy teszta volt. A tetejére is mehet egy kevés csokireszelék vagy csokidarabok.
- A legfontosabb, hogy ne süssük túl, ne legyen száraz. Attól brownie a brownie, ha szaftos. Én 15 perc után fogpiszkálóval ellenőriztem többször is, de kb 20 perc sütés kell neki.



Megjegyzések
Megjegyzés küldése