Rakott káposzta

Igazi téli étel. Nagyon jól esik ebben a hűvösben a savanyú káposzta, főként, ha házi (de legalábbis jó minőségű)
(Ez az a verzió, ahogyan a férjem szereti, egyszer felteszem az én változatomat is.) :)

hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
2 ek olaj
fél bögre (1,25 dl) rizs
vegamix, só
2/3 tofu
2 ek olaj
fél-1 dl víz
2-3 ek citromlé

elkészítés:
A káposztát egy kevés olajon (és a saját levében) picit megpirítjuk. Közben elkészítjük a rizst: a fél bögre riszt 3xfél bögre forró vízzel engedjük fel, fűszerezzük, és hagyjuk, hogy magába szívva a folyadékot, megfőjön. Elkészítjük hozzá az öntetet is - ami lehet olajos magból is, de számomra ez a leggyorsabb - a tofut darabokra szedjük, hogy könnyebb legyen a gép dolga, felöntjük némi vízzel, olajat és citromlevet adunk hozzá, sózzuk, és krémesre turmixoljuk. (Akkor lesz jóízű, ha elég citrom van benne, az ugyanis közömbösíti a szója jellegzetes ízét.) Ha a rizs elkészült, összekeverjük a tofus öntet nagy részével, annyi öntetet hagyjunk, hogy a tetejére is jusson egy réteg.
Egy jénai tál aljába elkezdjük a rétegelést - először káposztát teszünk le, majd leöntjük a rizzsel. Ismét káposzta következik, majd rizs. Végül az utolsó káposztaréteg tetejére csak a maradék öntet kerül, ami a sütés közben szépen megpirul.
170°C-os sütőben kb 40 perc alatt elkészül.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések