Zöldséges pita
Ha gyorsan kell valami ennivaló, akkor nálunk szokott pita készülni - mikor mivel. Igen, ez az a tészta, amibe a gyrost is töltik. Elkészítése nem igényel sok időt, és rengeteg dologgal megtölthetjük. Íme egy változat.
hozzávalók: 2 főre
a pitához:
1/4 élesztő
25 dkg liszt (ebből lehet 5-10 dkg rétesliszt)
1 tk só
1,5-2 dl víz
a salátához:
2 nagy paradicsom
pár szem koktélparadicsom
fél kígyóuborka
fél paprika
1 sárgarépa
néhány salátalevél
olaj (hogy a répában lévő karotin könnyebben hasznosuljon)
feltétnek:
fél főzőtök
(fél cukkini)
kevés olaj
só
pizza fűszerkeverék/vegamix/provance-i fűszerkeverék... (én már mindegyikkel próbáltam, és mindenképpen nagyon finom)
elkészítés:
A pitával kezdünk: minden hozzávalóját összegyúrjuk - akkor jó, ha már nem ragad a tészta. Ökölnyi gombócokra szedjük, majd fél órát pihenni hagyjuk. (Ha sietünk, kihagyhatjuk a pihentetést, de úgy nem lesz teljesen az igazi.)
A feltétünk sült zöldség lesz: a tököt megmossuk, meghámozzuk, a magjait kiszedjük és felkarikázzuk (kb fél centi vastag karikák legyenek). A cukkinit is megmossuk és felkarikázzuk. Egy teflonos tepsi aljába sorakoztatjuk őket, kevés olajat locsolunk rájuk, és fűszerezzük. 170°-os sütőben 20-30 perc alatt átsülnek.
A feltétünk sült zöldség lesz: a tököt megmossuk, meghámozzuk, a magjait kiszedjük és felkarikázzuk (kb fél centi vastag karikák legyenek). A cukkinit is megmossuk és felkarikázzuk. Egy teflonos tepsi aljába sorakoztatjuk őket, kevés olajat locsolunk rájuk, és fűszerezzük. 170°-os sütőben 20-30 perc alatt átsülnek.
Közben elkészítjük a salátát: az uborkát és a répát hosszú csíkokra vágjuk (vagy sajtreszelővel, vagy zöldséggyaluval), a paradicsomot kisebb darabokra vágjuk, a paprikát felcsíkozzuk. A répát lecsorgatjuk egy kis olajjal, a salátákat megmossuk.
Majd elkészítjük a pitát: A gombócokat laposra kinyújtjuk, úgy, hogy 2-3 mm-nél ne legyen vastagabb. (Ha ragad, lisztezzük.)
Egy vastag aljú serpenyőt megfordítunk, és tűzhelyen az edény átforrósodott fenekén a tésztát kevés olajjal megkenve megsütjük. (Amikor az egyik oldala kész, megfordítjuk, és azt is készre sütjük.) Mi az óriáspalacsinta-sütőn szoktuk sütni, ami teflonos - annak nincs pereme.
Egy vastag aljú serpenyőt megfordítunk, és tűzhelyen az edény átforrósodott fenekén a tésztát kevés olajjal megkenve megsütjük. (Amikor az egyik oldala kész, megfordítjuk, és azt is készre sütjük.) Mi az óriáspalacsinta-sütőn szoktuk sütni, ami teflonos - annak nincs pereme.
(Eredetileg forró kövön sütik. :))
Na, ez lesz holnap az ebédünk :)
VálaszTörlésNa, ez lesz holnap az ebédünk :)
VálaszTörlésRemélem ízleni fog ;)
VálaszTörlés