Hajdinakása

Almával, aszalt vörösáfonyával és mézzel
Írtam már köleskásáról, olyan kásáról, amiben van köles, hajdina és zabpehely is, hát megosztom most a hajdinakása receptjét.
A hajdinának van egy jellegzetes íze, amit sokan nem szeretnek. Nekem sem volt a kedvencem a hajdina - pont emiatt. Viszont ha a kását édesítjük, véleményem szerint kevésbé feltűnő ez az íz. Így, egy kis vaníliát is belecsempészve máris sokkal barátságossabb. :)

hozzávalók:
1 bögre = 2,5 dl hajdina (beáztatva kb 6-8 órára, vagy egy éjszakára)
3 bögre = 7,5 dl növényi tej
1 tk só
2 csomag vaníliás cukor

elkészítés:
A beáztatott hajdina levét leöntjük, átmossuk, és a tejes, cukros tejben forrásig melegítjük. Ezután a gázt minimumra kapcsoljuk, fedőt nem teszünk rá, és gyakran kevergetjük. Akkor jó, ha besűrűsödött.
Tálalhatjuk gyümölcsökkel, lekvárral, tejjel, mézzel, dióval... Teljes értékű ételt kapunk.Tipp: Azt hallottam, hogy már csak azért is be kell áztatni a hajdinát, majd leönteni az áztatólevet (vagy ha nem áztatjuk előre, az első vizet, amiben felforrt leöntjük, és újat öntünk rá), mert ekkor olyan anyagok áznak ki belőle, amik fényérzékenységet okoznak. Számomra ez nagyon meglepő, de egy okkal több az áztatásra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések