Töltött táskák

Igazából ez a negyedik-ötödik verzió ugyanarra a tésztára, de még mindig nem unjuk. Többen is elismeréssel beszéltek erről a változatról, érdemes megpróbálni. :)

hozzávalók: 2 tepsinyi adaghoz
50 dkg liszt
fél-1 dl olaj
2,5 dl víz (az élesztő vize is benne van ebben a mennyiségben)
2 dkg élesztő
1 ek só

töltelék:
(házi) paprikalekvár, olivabogyó, (kapros) tofu és paradicsom a "görögös változathoz"
mustár és szójafelvágott a másik adaghoz

elkészítés:
Az élesztőt 1 dl vízben felfuttatjuk, közben összekeverjük a lisztet, sót és olajat a maradék vízzel. Ha az élesztő felfutott, összekeverjük ezzel a keverékkel. Jól összedolgozzuk, dagasztjuk. (Ha esetleg ragad, adjunk még hozzá egy kevés lisztet.) A kapott tésztát 1 órára hűtőbe tesszük.
A paradicsomot felszeleteljük, a tofut apró kockákra vágjuk, az olivabogyót is feldaraboljuk, valamint a szójafelvágottat is felszeleteljük. (Ezekhez nem adok meg mennyiségeket, mindenki ízlése szerint tölti meg - de vigyázzunk, nehogy túl sok legyen, mert akkor a tészta nem bírja el, kifolyik.)
Az óra leteltével a tésztát kettévesszük, és mindkét adagot téglalap alakúra kinyújtjuk. Késsel további részekre osztjuk, kb 9-9 téglalapot kapunk.
A "görögös változathoz" a kis tésztákat megkenjük a paprikalekvárral - vigyázva, hogy a szélére ne jusson túl sok, nehogy kifolyjon sütéskor -, majd olivabogyót, paradicsomszeleteket és tofukockákat szórunk az egyik felébe. Ezután a tészta "üres" felét ráhajtjuk, és a széleit a tészta másik fele alá hajtjuk, jól összenyomkodjuk.
A mustáros táskákkal is hasonlóan járunk el: mustárral vékonyan megkenjük őket, és megszórjuk felvágottal. A tésztát összehajtjuk, majd az egyik réteg széleit aláhajtjuk a másiknak és összenyomkodjuk. Így kapunk "táskákat".
A tetejüket enyhén vizes kézzel megkenhetjük, és szórhatunk rájuk szezámmagot.
Ezután lisztezett tepsiben, 170°C-on kb 20 perc alatt megsütjük őket.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések