Hummusz pitával, répapörkölttel, és salátával

Ez a menü a férjem egyik kedvence. Török étteremben ettünk hasonlót, aztán itthon újra elkészítettük. Végül családi kedvenccé is vált.


hozzávalók:
a hummuszhoz:
20 dkg csicseriborsó (előző este beáztatni)
5 dkg őrölt szezámmag
3 nagy gerezd fokhagyma
1/2 - 1 dl olívaolaj
csipetnyi borsikafű
1 citrom leve

a pitához:
1/4 élesztő
25 dkg liszt (ebből lehet 5-10 dkg rétesliszt)
1 tk
1,5-2 dl víz

a répapörkölthöz:
2 fej hagyma
3 nagy sárgarépa
őrölt pirospaprika
2 ek olaj
2 ek víz

a salátához:
1/2 uborka
kb 20 szem (sárga) koktélparadicsom
3 szem fekete paradicsom
2 paprika (1 fehér, 1 színes)
2 piros paradicsom

elkészítés:
A hummuszhoz a csicseriborsó áztatólevét leöntjük, és új levet öntünk rá. Tegyünk rá annyi vizet, hogy miközben fő (ez több óra hossza), ne párologjon el a víz. Másfél óráig főzzük a csicserit sima, só nélküli vízben. Ezután újabb másfél óráig, de ekkor már adjunk hozzá annyi sót, hogy a főzővíz kellemesen sós legyen. Nagyjából összesen 3 óra alatt megpuhul. Ezt ellenőrizzük: akkor jó, ha a borsót elvágva egyformán puha a belseje. Beledobjuk a megpucolt fokhagymákat és langyosra hűtjük.
Következik a pita. Minden hozzávalót összekeverünk, jól összegyúrjuk, hogy egy lágy kenyértésztát kapjunk, ökölnyi gombócokra szedjük szét, majd hagyjuk a tésztát kb fél óráig megkelni.
Eközben a répát megmossuk, megpucoljuk és kis kockákra vágjuk. Egy párolórózsában (vagy párolóedényben) víz fölött megpároljuk. A hagymát megpucoljuk, sózzuk és megpároljuk 2 ek olaj és ugyanannyi víz keverékén (így az olaj nem ég, és nem szabadulnak fel rákkeltő anyagok). Pirospaprikát is adunk hozzá, összekeverjük. Ha a répa kész, egyszerűen összekeverjük a hagymával, és a pörköltünk kész is.
A salátához minden zöldséget megmosunk és összevágunk. Én nem sóztam, sem olajat nem adtam hozzá, a zöldségeknek önmagukban nagyon jó ízük volt, és elég volt a saját levük.



Ekkorra nagyjából ki is hűl a csicseriborsó. Azzal folytatjuk: egy csészés turmixba öntjük a kifőtt csicseriborsót és a fokhagymát, és annyi főzőlevet öntünk rá, hogy ellepje. Hozzáadjuk a szezámmagot, olívaolajat, citromlevet és a borsikafüvet, és összeturmixoljuk.

 Hummusz

Végül a pitát sütjük meg: a gombócokat 2-3 mm laposra kinyújtjuk, felhevítünk egy teflonos sütőlapot, és azon megsütjük, vagy egy vastag aljú serpenyőt megfordítunk, és a fenekén kevés olajjal megsütjük. (Eredetileg forró kövön sütik. :))
Ilyen szépen fel fognak fúvódni sülés közben, ahogy a képen látható.

Sülés közben

A kész piták

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések