Lencsegulyás



Szoky bácsitól, ahogy a kisfiam hívja, rengeteget tanultam és sok jó ötletet adott. Az ő lencsegulyását készítettem el hús nélkül.

Kell hozzá:

350 g lencse

2 fej hagyma

3-4 gerezd fokhagyma

60 dkg krumpli

So, bors

300g sárgarépa

100g fehérrépa

150g zeller

2 babérlevél

Egy kis csokor petrezselyem és zellerzöld

1 púpos ek pirospaprika (Ha van, egy tk füstölt paprika)

2 szem paradicsom

1-2 darab paprika

50 g édes paprikakrém

1 csapott ek egész köménymag

1 csapott ek őrölt köménymag 

A csipetkéhez 10 dkg liszt, 1 tojás és só 


A lábas aljába annyi olajat öntök, hogy éppen beterítse, majd melegítem. Mikor meleg, beleöntöm a szemes köményt, hogy kipattogjanak a szemek. Hozzáadom az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és a baberlevelet.

A paradicsom héját levagom, majd felkockázom. A paprikát szinten kockákra vágom. 

Az olajhoz adom a pirospaprikát, őrölt köményt, paprikakremet, sót, borsot. Hozzáadom a paprikát és paradicsomot, és ha szükséges, kevés vizet, hogy egy szaftos pörköltalapot kapjak.

A lencsét jól átmosom és beleteszem, és felöntöm vízzel. Kb 30 percig főzöm a levest.

Elkeszitem a csipetket: a hozzávalókból egy kemény tésztát kell kapjak, amiből darabkakat csipegetek és egy tányérba teszem.

Ezutan a karikára vágott répát, feherrepat és zellert is beleontom, valamint a csipetkét. Nagyjából 20 percig főzöm tovább.

Végül a felkockazott krumplit is hozzáadom, amivel meg ugy 10 percig főzöm. A zellerzoldet es petrezselymet szorom bele legutobb, hiszen annak 3 perc eleg.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések