Lencsegulyás
Szoky bácsitól, ahogy a kisfiam hívja, rengeteget tanultam és sok jó ötletet adott. Az ő lencsegulyását készítettem el hús nélkül.
Kell hozzá:
350 g lencse
2 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
60 dkg krumpli
So, bors
300g sárgarépa
100g fehérrépa
150g zeller
2 babérlevél
Egy kis csokor petrezselyem és zellerzöld
1 púpos ek pirospaprika (Ha van, egy tk füstölt paprika)
2 szem paradicsom
1-2 darab paprika
50 g édes paprikakrém
1 csapott ek egész köménymag
1 csapott ek őrölt köménymag
A csipetkéhez 10 dkg liszt, 1 tojás és só
A lábas aljába annyi olajat öntök, hogy éppen beterítse, majd melegítem. Mikor meleg, beleöntöm a szemes köményt, hogy kipattogjanak a szemek. Hozzáadom az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és a baberlevelet.
A paradicsom héját levagom, majd felkockázom. A paprikát szinten kockákra vágom.
Az olajhoz adom a pirospaprikát, őrölt köményt, paprikakremet, sót, borsot. Hozzáadom a paprikát és paradicsomot, és ha szükséges, kevés vizet, hogy egy szaftos pörköltalapot kapjak.
A lencsét jól átmosom és beleteszem, és felöntöm vízzel. Kb 30 percig főzöm a levest.
Elkeszitem a csipetket: a hozzávalókból egy kemény tésztát kell kapjak, amiből darabkakat csipegetek és egy tányérba teszem.
Ezutan a karikára vágott répát, feherrepat és zellert is beleontom, valamint a csipetkét. Nagyjából 20 percig főzöm tovább.
Végül a felkockazott krumplit is hozzáadom, amivel meg ugy 10 percig főzöm. A zellerzoldet es petrezselymet szorom bele legutobb, hiszen annak 3 perc eleg.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése