Vegán, gluténmentes 4 összetevős gofri
Az Eleki Életmódközpont szakácskönyvéből való ez a roppant egyszerű gofri recept, amit egy olyan krémmel tálaltam, ami hasonlít a túrórémhez, ám kölesből készül, bármiféle tejtermék hozzáadása nélkül. Gyümölcsökkel teljes értékű reggeli.
A gofrihoz szükséges:
240 gramm zabpehely
egy banán
fél liter víz
1 teáskanál só
Mindössze annyi a dolgunk, hogy ezeket az összetevőket simára turmixoljuk, majd kisutjuk gofrisutoben.
A köleskrémhez szükséges:
150 gramm köles
600 ml víz
csipet só
50 gramm natúr kesudió vagy blansírozott mandula
3 evőkanál méz vagy valamilyen édesítés
1 citrom leve
1 csomag vaníliáscukor
A kölest egy sűrű szűrőben alaposan átmossuk, hogy a fehér leve teljesen eltűnjön, és csak áttetsző vizet lássunk róla lecsorogni.
Majd kb 20 perc alatt a sóval ízesített vízben megfőzzük. Akkor jó a köles, amikor a szemek kinyílnak, látszik, hogy a kerek szemek formája megváltozik.
Én kesudiót használtam, mert blansírozott mandula nem szokott itthon lenni. A kesudiót beáztattam annyi forró vízbe, ami éppen ellepi addig, amíg a köles főtt.
Majd abban a kevés vízben összeturmixoltam (botmixerrel is működik), míg egy sima tejfölös, tejszínes jellegű krémet nem kaptam. Ezután hozzáadtam a többi vizet, a mézet, a citromot és a vaníliás cukrot. Ezt kevertem hozzá a köleshez, és az egészet simára turmixoltam.
Aki szereti, tehet hozzá mazsolát is.
Ebből a mennyiségből nagyjából 8 deciliternyi krém lesz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése