Vega ovis ebéd: brokkoli krémleves, mákos tészta




Igazából ez egy vegán brokkoli-karfiol krémleves, amiben az a szuper, hogy mint minden krémleves, ez is hamar elkészül, laktató és tápanyagban gazdag.

A mákos tésztát nem kell bemutatni, igazából az egy hagyományos recept, nem is kell rajta nagyon variálni. A fiaim kedvence a mák, tele van vassal, kalciummal, ezért örülök, amikor ezt kérik ebédre.


Hozzávalók:

1 fej hagyma

1 csomag mirelit brokkoli-karfiol keverék (450g) 

egy marék natúr kesudió (5-10 g)

ételízesítő

kb másfél liter víz


A hagymát megpucolom, felaprítom, csipet sóval meghintem, majd icipici olajon, vagy akár anélkül, kevés vízben pirítom/ párolom. Amikor megpuhult, rádobom a zöldségeket. Felöntöm annyi vízzel, ami ellepi, ízesítem, és hagyom főni. Közben a kesudiót egy magasabb edénybe teszem, például a botmixer saját táljába, és felöntöm egy-másfél deci forró vízzel, majd állni hagyom, amíg a leves többi része elkészül. Ez idő alatt ugyanis szépen meg fog puhulni, és krémesre tudjuk botmixerrel turmixolni. Amikor a brokkoli megfőtt, elkészítem a kesudió tejszínt, azaz botmixerrel simára zúzom. Majd hozzáöntöm a leveshez, és az egészet selymesre mixelem. Ha elég sűrű, liszt sem kell bele, és akkor egy gluténmentes levest kapunk eredményül. Az olajat pedig szándékosan hagyom ki, hiszen a kesudió olajtartalma elégséges, és egészséges. :)

A mákos tészta nagyon egyszerűen készül, sós vízben kifőzöm a szélesmetéltet, közben a mákot ledarálom és összekeverem porcukorral. A leszűrt tésztát átkeverem kevés olajjal. Tálalás előtt szoktam mákkal megszórni.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések