Vegán magyaros töltött paprika paradicsomszószban
Ezt a fajta hagyományos, édeskés paradicsomszószban főzött töltött paprikát talán még soha nem készítettem. Az az egyszerű oka, hogy a férjem nem szereti :)
Azonban a gyerekek miatt mégis kipróbáltam, és számomra teljesen hozta a gyerekkori ízt.
Hozzávalók:
10 darab paprika
1 liter paradicsomlé
fél liter víz
2-3 evőkanál liszt
3-4 evőkanál cukor
Só
1 kiskanál őrölt pirospaprika
kevés olaj
1 bögre rizs (kb 3 deciliter)
2 fej hagyma
10 dkg szójagranulátum
kevés fokhagymapor
Legelőször a szójagranulátumot készítem el: kb 2 dl forró vízbe áztatom kevés sóval és hagyom, hogy beszívja.
Közben a rizst szokásos módon megfőzöm. Én picit megpirítom, majd felöntöm 2,5-szeres vízzel, kevés sót teszek bele, majd amikor majdnem az összes vizet elfőtte, elzárom alatta a tüzet, ráteszek egy fedőt, és hagyom még kicsit a párájában gőzölődni.
Egy hagymát olajon megdinsztelek kevés sóval, majd leveszem a tűzről, hozzáadok egy kis fokhagymaport, kiskanálnyi pirospaprikát, és a rizshez keverem. Ugyanígy a kinyomkodott szójagranulátumot is. Ez lesz a töltelék.
A paprikákat megmosom, kicsumázom, és betöltöm. Ha nem akarom azon nyomban megfőzni őket, akkor zacskóban fagyasztóba téve télen jó szolgálatot tehetnek. :)
Végül a paradicsommártást készítem el: egy hagymát kevés olajon sóval megdinsztelek, majd hozzáadom a cukrot, egyet-kettőt keverek rajta, megszórom liszttel. Csomómentesre keverem, végül felöntöm a paradicsomlével és a vízzel. Jól átkeverem, és belerakom a paprikákat.
Kb 40 perc alatt megfőnek.
Van, aki előzetesen kicsit megfőzi a paprikákat, hogy hamarabb és jobban átpuhuljanak, ez is egy lehetőség. Nekünk így teljesen jó volt.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése