Diós kalács

Nemcsak Karácsonykor lehet finom diós kalácsot, bejglit enni; a tél még mindig tart, és a hideg estéken jól esik egy szelet meleg kalács forró kávéval. :)


hozzávalók:
a tésztához:
1 dkg élesztő
3 dl növ.  tej
50 dkg liszt (ebből 5-10dkg teljes kiőrlésű)
2 tk só
15 dkg cukor
5 dkg kókuszvaj

a töltelékhez:
27-30 dkg (durvára) darált dió
8 dkg porcukor
fél dl növ. tej
1 citrom héja lereszelve
1 tk citromlé

elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, a tészta többi alapanyagát összedolgozzuk, majd ha az élesztő kész, azt is hozzáadjuk. Jól megdagasztjuk, majd fél óráig pihentetjük. 

Elkészítjük a tölteléket, ami nagyon egyszerű, mert csak össze kell kevernünk a hozzávalókat.

Ezután a tésztát kinyújtjuk kb 1 cm vastagra, téglalap formájúra, és eloszlatjuk rajta a diós tölteléket.
Ezután föltekerjük, és lisztezett tepsibe fektetjük.

Ekkor ismét pihentetni kell még 15 percig.

A tetejét megkenjük egy kevés vízzel/tejjel.

Ha ez megvolt, 20 perc alatt kisütjük 200°C-os sütőben.

Ha kihűlt, szeleteljük.
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések