Tej-és tojásmentes tiramisu

"Dobj fel!" - állítólag ezt jelenti a tiramisu kifejezés. Ha ezt elkészítjük, biztosan sikerül feldobni azt, aki elfogyasztja, és nemcsak akkor, ha erős presszókávét teszünk bele. Olyan karakteres, krémes és lágy - ráadásul gyorsan elkészül, sütés nélkül - hogy ha meg akarunk lepni valakit, ez egy jó választás.
Ezt ismét nem én készítettem, hanem én voltam az a szerencsés, akit meglepett a férje. Mire hazaértem a munkából, ezzel várt. Igen, tudom, remek férjem van. :)
Viszont nem nehéz, másnak is csak ajánlani tudom kipróbálásra. :)


hozzávalók: kb 3 főre
a "tejszínhez":
10 dkg kesudió (6-8 óráig beáztatva enyhén citromos vízbe
ha nem áztatjuk, nehéz teljesen krémesre turmixolni, gyakran szemcsés marad)
fél citrom leve
1 cs. van.cukor
1 ek (nád)cukor
2 tk kukoricakeményítő
1 dl növ. tej

kb 30 dkg kalács, babapiskóta vagy keksz...

az áztatáshoz kb 3 dl gabonakávé (nem kell melegíteni, csak összekeverni) 

elkészítés:
A kesuról leöntjük az áztatóvizet, majd a többi hozzávalóval összeturmixoljuk jó krémesre.
A kalácsot fölszeleteljük és megpirítjuk sütőben/vagy kenyérpirítóban, majd (felkockázzuk), és a kávéba mártogatjuk. (Minden szeletet, darabot érjen a kávé.)
Egy tál aljába helyezzük a kávés kalácsot, majd rápakoljuk a "tejszínt".
Hűtve tálaljuk.


Megjegyzés: vagy olyan gabonakávét használjunk, ami eleve édesített, vagy édesítsük mi utólag, illetve a kalács is legyen elég édes, különben nem érjük el a kívánt ízt.

Megjegyzések

  1. "Likeolom" - nagyon-nagyon tetszik::::))))))))
    Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki, ezzel "földobtál". ;)

      Törlés
  2. Még egy-két ehhez hasonló poszt, és megváltoztathatod a blogod nevét: "Kitti és a férj a konyhában"-ra :D :))

    Cz. Orsi

    VálaszTörlés
  3. A babapiskóta egy kedvelt, búzalisztet, cukrot, TOJÁST TARTALMAZÓ, habbá vert tojásfehérjével lazított tésztából készített, jellegzetes, hosszúkás formájúsütemény. - Wikipedia

    '

    VálaszTörlés
  4. Kedves Névtelen!
    Valóban, a boltban kapható babapiskóta tartalmaz tojást, így ha azt használunk, nem lesz vegán az édességünk. Ezért is készítettem kalácsból, majd próbáltam keksszel is. Viszont az eredeti recept szerint babapiskótával készül, amit megoldhatunk, ha házilag sütünk egy adagot. Így kikerülhetjük a tojást.
    Azért köszönöm az észrevételt!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések