Kerekgaluska leves

Az elnevezés a férjem családjából származik, és a "kerekgaluska" ötlete is. :) Egyik nagymamája szokta készíteni ezt a finom ünnepi levest, és mivel én is megszerettem, és időnként készítem (bár valószínűleg apróbb változtatásokkal), most megosztom.

hozzávalók:
5 sárgarépa (kb fél kg)
2 fehérrépa
1 vöröshagyma
2-3 krumpli
egy csokor petrezselyem-és/vagy zellerzöld
egy kisebb kelkáposzta fele
2-3 gerezd fokhagyma
vegamix
suhintás (azaz 1 evőkanálnyi őrölt pirospaprika és olaj összekeverve)
2-2,5 liter víz 

a kerekgaluskához:
5 dkg búzadara
5 dkg zabpehelyliszt
3 dkg rétesliszt
2 dkg kukoricaliszt
1 dl víz
15 g olaj
5 g só

elkészítés:
A zöldségeket megmossuk és megpucoljuk. A hagyma egyik végét bevágjuk (mintha egy X-et tennénk rá), a zöldségeket pedig fölkarikázzuk. Mindet egy fazékba rakjuk, fölengedjük vízzel, fűszerezzük, és hagyjuk majdnem teljesen puhára főni. A kerekgaluska hozzávalóit összekeverjük, és olajos kézzel kis gombócokat formálunk, amiket a vízbe rakosgatunk. (Nekem kb 80 darab üveggolyónyi méretű galuskám lett. Bocsánat, most más mérték nem jut eszembe, amihez hasonlíthatnám a méretüket.:)) Kb 25 perc alatt főnek át. Ja, és ne felejtsük a suhintást sem, ezt bármikor hozzáadhatjuk a leveshez.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések