Szójatej házilag

Az egyik kedves kolléganőm kérdezte, hogy milyen növényi tejeket szoktam használni. Mostanában többször is főzünk szójatejet, mert kefirt készítünk belőle, aminek az elkészítését is szeretném majd megosztani.



hozzávalók:
15 dkg szójabab
1,5 l víz
1-2 csipet só

elkészítés:
A szójababot jól átmossuk,  majd egy éjszakára beáztatjuk.
Leszűrjük, leöblítjük, majd megfőzzük 1,5 liter vízben. Főzés közben a keletkező habot jó, ha lekanalazzuk (de ha rajta marad, az sem katasztrófa...) Ha megfőtt, összeturmixoljuk és megsózzuk. A kapott sűrű folyadékot 20-25 percig forraljuk (hogy a mellékíze eltűnjön), majd leszűrjük. Ehhez vagy egy sűrű szövésű szűrőt, vagy harisnyát, vagy egy vászonanyagot használunk.
A tej így eláll néhány napig a hűtőben.

Tipp: Ha van szójatejkészítő gépünk, azt is bevethetjük: a beáztatott szójababot a gépbe tesszük, ami azt felforralja, turmixolja. Ha nem forralja elég sokáig (min. 20 perc), érdemes a programot kétszer lefuttatni.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések