Krokodil, avagy a férjem a konyhában

Igen, igen, ezt a férjem sütötte. Egyedül! Mert ő szeret a konyhában tevékenykedni (csak mosogatni nem.;))
Ez az étel volt az alanya a "krokodiltornak" nálunk a hétvégén. :) A férjem mesélte, hogy amikor gyerekek voltak, az anyukája sütött ilyet időnként, és nagyon odavoltak érte. Igaz, ő más tölteléket készített hozzá. 
A kis kroki (vagy Süsü, vagy Loch Ness-i szörny, vagy mi) nemcsak nekünk ízlett, hanem többek közt annak a kislánynak is, aki ennek örömére egy gyíkot rendelt tőlünk a következő közös vacsira. ;)

hozzávalók:
a tésztához:
60 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
3,5 dl növ. tej
3 dkg kókuszvaj
2 tk só
10-15 dkg cukor

a töltelékhez:
15-20 dkg magozott datolya
17 dkg sózatlan földimogyoró
1 ek karobpor
2 dl víz

2 szem olajosmag, pl. törökmogyoró a szemének

elkészítés:
Az élesztőt fölfuttatjuk a tejben, majd ha elkészült, összedolgozzuk a tészta hozzávalóival.
Hagyjuk megkelni (ez kb 30 perc).
Amíg kel, a tölteléket készítjük el: a hozzávalókat simára keverjük turmixgépben. (Részletesebb leírás itt.)
 
Ezután vékonyra kinyújtjuk a tésztát "papírsárkány" formájúra, vagy valami ilyesmi formájúra. :)
Egy kevés tésztát félrerakunk a lábainak.



 Majd megkenjük a töltelékkel szépen egyenletesen.







 

Elkezdjük a széleit föltekerni mindkét oldalról.
Az egyik vége a farka lesz, az marad csúcsos, de a másik végéből csináljuk az orrát: ott a kilógó sarkot visszahajtjuk. (A következő képen látszik, hogyan.)







Így a végén olyan formája lesz, mint egy összegöngyölített papirusztekercs. :)
Ahol a két tésztadarab találkozik, ott összenyomkodjuk: ez lesz a krokodil hasa.
A tésztát most a hasára fordítjuk.




Az egyik végét kicsit behajlítjuk, ez lesz a farka.







A félretett tésztából 4 hengert formázunk, amiket kissé ellapítunk, és az egyik felét mindegyiknek bevagdossuk - ezek lesznek a lábak.





Ha ez megvan, már csak be kell nyomkodni őket a helyükre. Jöhet a pikkelyezés és a szemek.






 A pikkelyezéshez szükség lesz egy tiszta ollóra, ugyanis ez esetben azzal lehet jó munkát végezni.
Egyszerűen összecsippentünk vele egy-egy darab tésztát, így szép nyomot fog hagyni, olyan lesz, mint a pikkely. Ezt a krokodil egész testén, a lábain és orrán is megcsináljuk.



 
A szemeinek is csinálhatunk egy-egy vágást ollóval, amibe belehelyezhetünk egy-egy szem olajosmagot, pl. törökmogyorót.
Ezek után hagyjuk kelni még 20 percig.
Majd mehet a sütőbe, 200°C-on sütjük 30 perc alatt.



És íme, a kisült krokodilbébi! :)











Még egy kép arról, milyen a belseje. (Azon kívül, hogy omlós.) :)

Megjegyzések

  1. Igazán mutatós sütemény, szemnek kívánatos! Igazi kisgyermek csemege! Nem csodálom,hogy a vendég kislánynak is tetszett a kroki-süti!

    VálaszTörlés
  2. Igen, farsangra vagy gyerekzsúrra is simán el tudom képzelni. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések