Vaníliás rétes

Igazából inkább szilveszteri ez a recept, de mivel már készítettem párszor hol a férjem, hol a munkatársaim örömére, így ideje megosztani. :)
© by Janka :)




hozzávalók:
8 lap réteslap
1 l növényi tej
2 cs. vaníliás pudingpor
1 cs. bourbon vaníliás cukor
2 cs. vaníliás cukor
1 ek nádcukor
1 ek cukor
csipet só
búzadara, olaj

elkészítés:
Először a pudingot főzöm meg, hogy legyen egy kis ideje hűlni. Összemixelem a tejet a pudingporral, a cukrokkal és a sóval, majd folytonos kavargatás mellett összefőzöm.
Következik a lapok előkészítése: egy réteslapot vékonyan beolajozok - egy evőkanállal csorgatom rá és kenem el az olajat. Majd óvatosan ráillesztek egy másik lapot, azt is megolajozom, és megszórom egy kevés búzadarával. Arra a csíkra, ahová a töltelék kerül, kicsit több grízt szórok. Majd kb 6-7 evőkanálnyi pudingot egyengetek el egy sávban. Feltekerem, a végeit kicsit beigazgatom. A tepsire egy leheletnyi olajat kenek, hogy ne ragadjon bele a rétes, majd belefektetem. A tetejére is kerül egy minimális mennyiségű olaj.
Ugyanígy járok el a másik három rétessel is, mindhez 2-2 réteslapot használok. Így egy sütőtepsinyi adag lesz belőle.
175°C-on kb 12 perc alatt sül meg, de 10 perc után nagyon figyelni kell, mert a puding szétrepesztheti a tésztát és kifolyik. Bár az íze ígyis fantasztikus. :)

Tipp: Tehetünk a töltelékbe valamilyen fagyasztott gyümölcsöt - pl. epret vagy meggyet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések