A Napfényes Étterem receptje alapján készült torta, pici változtatással. Idén nyáron háromszor is előkerült, amint látható. :)
Egy dologra kell figyelni szerintem, hogy elég citromos legyen a krém. Akkor túrórudi tortának is beillhet. A gyümölcsök nagyon feldobják, nyáron biztosan azzal díszítem, úgy még finomabb. :)
Kb 16 szelethez, azaz 2 kicsi vagy 1 nagy tortaformához:
Alap:
80 g mandula
80 g zabpehely
135 g datolyapaszta (Aldi-s)
Kb 25g víz
Csipet só
Krém:
350 g kesudió
150 g méz/agavé szirup
(1 van. cukor)
1 tk só
1 citrom leve
550 g víz
150 g kókuszolaj
Sűrítéshez: 175 g víz
15 g agar-agar
1 ek útifűmaghéj
Tetejére:
60 g kókuszolaj
30 g kakaópor/karobpor
7 g méz/datolyaszirup/agavé szirup
Opcionális: 2 ek porcukor , 1 van. cukor
Egy kapcsos tortaforma alsó részét beborítjuk folpackkal.
A zabpelyhet és a diót aprítógépben ledaráljuk.
A datolyát annyi vízzel, hogy az aprítógép elvigye, pépesítjük, krémesítjük.
A száraz és nedves hozzávalókat a vízzel masszává gyúrjuk.
A tortaformába simítjuk, kanállal simává egyengetjük a tetejét, és hűtőbe tesszük.
A kókuszolajat, ha nem lágy állagú, felmelegítjük. A hozzávalókat (kivéve a sűrítéshez szükséges dolgokat) kelyhes turmixgépben simává turmixoljuk.
Ezután elkeszítjük a sűrítést: a vízben elkeverjük az agar-agart, elkezdjük tűzhelyen melegíteni, közben folyamatosan kevergetjük. Ahogy elkezd sűrűsödni, beleöntjük a kelyhes turmixba a krémhez, hozzáadjuk az útifűmaghéjat is, és összeturmixoljuk.
Rásimítjuk az alapra, és hűtőbe tesszük. Csak akkor vesszük elő, ha a krém már valóban megszilárdult, mert melegen kerül majd a tetejére a csokimáz.
A máz összetevőit gőz fölött melegítjük, és a torta tetejére simítjuk. Újra kb 30 percig hűtjük.
A formából szépen ki fog csúszni, a fóliának köszönhetően óvatosan átemelhető tortatálra is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése