Sütés nélküli gluténmentes, vegán tejszínes torta

 





A Napfényes Étterem receptje alapján készült torta, pici változtatással. Idén nyáron háromszor is előkerült, amint látható. :) 

Egy dologra kell figyelni szerintem, hogy elég citromos legyen a krém. Akkor túrórudi tortának is beillhet. A gyümölcsök nagyon feldobják, nyáron biztosan azzal díszítem, úgy még finomabb. :)

Kb 16 szelethez, azaz 2 kicsi vagy 1 nagy tortaformához:

Alap:

80 g mandula

80 g zabpehely

135 g datolyapaszta (Aldi-s)

Kb 25g víz

Csipet só


Krém:

350 g kesudió

150 g méz/agavé szirup

(1 van. cukor)

1 tk só

1 citrom leve 

550 g víz

150 g kókuszolaj

Sűrítéshez: 175 g víz

15 g agar-agar

1 ek útifűmaghéj


Tetejére:

60 g kókuszolaj

30 g kakaópor/karobpor

7 g méz/datolyaszirup/agavé szirup 

Opcionális: 2 ek porcukor , 1 van. cukor



Egy kapcsos tortaforma alsó részét beborítjuk folpackkal. 
A zabpelyhet és a diót aprítógépben ledaráljuk.
A datolyát annyi vízzel, hogy az aprítógép elvigye, pépesítjük, krémesítjük.
A száraz és nedves hozzávalókat a vízzel masszává gyúrjuk.
A tortaformába simítjuk, kanállal simává egyengetjük a tetejét, és hűtőbe tesszük.

A kókuszolajat, ha nem lágy állagú, felmelegítjük. A hozzávalókat (kivéve a sűrítéshez szükséges dolgokat) kelyhes turmixgépben simává turmixoljuk.
Ezután elkeszítjük a sűrítést: a vízben elkeverjük az agar-agart, elkezdjük tűzhelyen melegíteni, közben folyamatosan kevergetjük. Ahogy elkezd sűrűsödni, beleöntjük a kelyhes turmixba a krémhez, hozzáadjuk az útifűmaghéjat is, és összeturmixoljuk. 
Rásimítjuk az alapra, és hűtőbe tesszük. Csak akkor vesszük elő, ha a krém már valóban megszilárdult, mert melegen kerül majd a tetejére a csokimáz.

A máz összetevőit gőz fölött melegítjük, és a torta tetejére simítjuk. Újra kb 30 percig hűtjük.

A formából szépen ki fog csúszni, a fóliának köszönhetően óvatosan átemelhető tortatálra is.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések