Gombócos leves

Vagyis inkább vegán székelykáposzta. Szerintem eléggé olyan az összhatás. :) És ahogy a képen is látható, inkább egytálétel, mint leves. 
 Tél idején pedig jól esik a savanyú káposzta. Mostanában nálunk is készült néhány káposztás étel, ez is egy közülük.

hozzávalók:
2 fej hagyma
60-80 dkg savanyú káposzta
1 dl rizs
1,5 l víz
őrült pirospaprika, olaj és liszt a rántáshoz

a gombócokhoz:
5 dkg liszt
5 dkg gríz (búzadara)
3 dkg zabpehelyliszt
2 ek olaj
víz
1 tk só

elkészítés:
A hagymát összekockázzuk és kevés vízen és olajon megpároljuk. Ha megpuhult, hozzáadjuk a káposztát (a levével együtt!), a rizst, sózzuk, és felöntjük kb 1,5 l vízzel. Amíg fő, összeállítjuk a gombócokat - a hozzávalókat csomómentesre keverjük annyi vízzel, hogy galuskatésztát kapjunk. (Ha kicsit híg, nem baj, mert álltában sűrűsödik.) Amikor a rizs és a káposzta kezd készre puhulni, a gombócokat beleszaggatjuk - vagy olajos kézzel gombócokat formálunk, vagy egy kiskanállal a forró lébe szaggatjuk. Végül a pirospaprikás rántást adjuk hozzá - a kevés pirospaprikától szép színt kap a "levesünk".

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések