Melinda paprikás krumplija

Igen, ezt a nagyon finom ételt kedves kolléganőm, Melinda készítette egyszer ebédre. Amikor a munkahelyen közösen ebédeltünk, nagyon új volt számomra a társítás - paprikás krumpli grízgaluskával, ráadásul lecsóval. Most azt próltam meg itthon elkészíteni. Annyira finom, alig bírok betelni vele! Persze a kész étel íze nagyon függ az alapanyagoktól - a bolti paradicsomból nem biztos, hogy ugyanolyan íze lesz. (Mi leszedtük még a fagyok előtt a kertben a zöld paradicsomokat, amik szépen bepirosodnak a pincében. Szendvicshez nem mindegyik elég szép, azok tökéletesek főzésre. :))

hozzávalók:
2 fej hagyma
3 paprika
kb 10 szem paradicsom
3 közepes szem krumpli
kb 1,5 l víz
1 csapott ek só
3-4 ek olaj
őrölt pirospaprika
(1 dl paradicsompüré)
(fél erős paprika)

a grízgaluskához:
10 dkg búzadara
1 csapott tk só
25 g zabpehelyliszt
1 dl víz 

elkészítés:
A hagymákat megpucoljuk, felkockázzuk, és elkezdjük párolni kb 3 ek olajon és 3 ek vízen. Közben a paprikákat is kicsumázzuk, felcsíkozzuk, a paradicsomot is feldaraboljuk. A krumplit megmossuk és szintén kockákra vágjuk. Ha a hagyma puha, hozzáöntjük a zöldségeket. Sózzuk, felöntjük vízzel, és hozzáadjuk a paradicsompürét is. (Én annyi vizet öntöttem hozzá, hogy az étel összességében, a zöldségekkel együtt 3 liter legyen.) Amíg a zöldségek puhulnak, elkészítjük a galuska tésztáját. A grízt összekeverjük a zabpehelyliszttel és a sóval, majd hozzáöntjük a vizet, és simára kavarjuk. Először híg lesz, de a zab beszívja a nedvességet álltában. Ha a zöldségek nagyjából puhák, a galuskát elkezdjük beleszaggatni egy kiskanál segítségével. Az utolsó simítás marad már csak hátra: egy evőkanálba olajat öntünk, majd pirospaprikát öntünk rá óvatosan. Az ujjunkkal vagy egy kiskanállal elkezdjük összekeverni, majd az evőkanál tartalmát beleöntjük az ételbe. 5-10 percig főzzük még, amíg megpuhul a galuska, és a zöldség is elkészül.

Tipp: Ha csak enyhén csípősre szeretnénk főzni, vágjuk ki az erős paprika erezetét. Ne legyünk teljesen precízek, így pont csak egy kicsit pikáns lesz. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések