Házi mandulás-csokis szaloncukor/Házi bonbon

A december az ünnepi finomságok, illatos desszertek hónapja. Én is elkezdtem a karácsonyi készülődést, és elkészítettem Mikulás napjára ezt a szaloncukrot.
Tavaly és tavalyelőtt karobmázzal próbálkoztam, de sajnos nem lett az igazi (talán karobcsokiból lehet igazán jót készíteni), így idén étcsokoládéval vontam be a szaloncukrokat.
Tipp: Ha azt szeretnénk, hogy hosszabb ideig tartson ki, készítsünk legalább dupla adagot. :)

hozzávalók:
25 dkg darált (háztartási) keksz
1,5 ek karobpor
1 cs van.cukor
10 dkg kókuszvaj
1 dl (mandula)tej
10 dkg nádcukor
10 ml mandulaaroma
1 marék mandula (őrölve)

a mázhoz 9 dkg étcsokoládé + 1 ek olaj


elkészítés:
A darált kekszet összekeverjük a karobporral és a van.cukorral. A kókuszvajat, a tejet és a nádcukrot addig melegítjük, amíg a cukor teljesen elolvad, majd a kekszhez öntjük. Hozzáadjuk a mandulaaromát és a mandulát, és jól összedolgozzuk.
Ha szaloncukrot készítünk:
A masszát egy kisebb-közepes (kb 30x25 cm) tepsibe nyomkodjuk, és hűtőben 1 óra alatt lehűtjük.
Ha letelt az idő, a masszát felvágjuk a kívánt méretű kockákra, és előkészítünk egy nagy lapos tálat, amire a kész szaloncukrokat helyezhetjük.
A darabokra tört csokit vízgőz felett megolvasztjuk, hozzákeverve az olajat, majd egy kiskanál segítségével minden kockát bekenünk vele (én nem mártogattam a csokiba, így az alja sima maradt, de így is tökéletesen megfelelőnek éreztük).
Pár óra kell, amíg teljesen megszikkad a máz. Ha ez megtörtént, jöhet a csomagolás. Én sütőpapírból vágtam ki téglalapokat, ez az alsó réteg, majd ezt körbeöleli egy csomagolópapírból vágott téglalap, és végül a két végét szalaggal megkötjük.
Ha bonbont készítünk:
A masszát bonbonformába/jégkockatartóba nyomkodjuk és betesszük 10-15 percre a mélyhűtőbe, amíg kissé megkeményedik. Majd kiszedjük a formából, és bevonjuk ugyanúgy, mint a szaloncukrot.
Alufóliába vagy valamilyen más színes fóliába csomagoljuk.

Megjegyzések

  1. De jo ez a recept :-) Ha lesz idom, elkeszitem :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ízlésesek, szépek a szaloncukrok.Ízre is biztos finomak!

    VálaszTörlés
  3. Szia, megolvadnak szobahőn? azért kérdezem,mert a gyerekeknek szeretném csinálni, adventi naptárba.

    VálaszTörlés
  4. Szia Orsolya!
    Nem, nem olvadnak meg. Amikor tavaly karácsony előtt csináltam, nálam 2-3 hétig is elálltak. Szerintem nem lesz baj. :)
    Sok sikert! Ha van kedved, írd meg, milyen lett, hogy tetszett. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések