Szilvás táska

Most először vettem készen kapható leveles tésztát. Annak a híve vagyok, hogy mivel csak arról tudjuk, mit tartalmaz, amit mi magunk készítünk, próbálok minél kevesebb előkészített terméket vásárolni. Ez a leveles tészta viszont megbízhatónak tűnt :), vegán, és árban összehasonlítva - nem jövünk ki olcsóbban, ha kész péksüteményt vásárolunk. Annál egy kicsit biztosan drágább, mintha én állítanám össze a tésztát, viszont a megspórolt idő perpillanat számomra sokkal többet ér... :) A töltelék elkészítése nem sok idő, bár várakozni kell, amíg kihűl, a töltés szintén csak pár percet vesz igénybe, és 12 perc alatt megsül.
Nagyjából 40 perc alatt készen lehetünk. Szerintem ez egy jó ár-érték arány. :)

hozzávalók: 4 darabhoz
27 dkg (Tante Fanny) leveles tészta
1/2 kg szilva
2 evőkanál (barna nád)cukor
1/4 teáskanál őrölt ánizs
8 dkg őrölt mandula

elkészítés:
A szilvát megmossuk, és minden szemet nyolcfelé vágunk. Egy fazékba rakjuk, megszórjuk cukorral és ánizzsal, átkavarjuk, és (kb 10 perc alatt) puhára főzzük a saját levében. Mialatt fő, néha kavarjuk meg, nehogy leragadjon. Ha kész, állítsuk egy hideg vízzel megtöltött tálba, és hagyjuk langyosra hűlni.
Ekkor kavarjuk hozzá az őrölt mandulát - ez azon kívül, hogy finom, azért is jó, mert felszívja a levét, így nem áztatja el a tésztát, illetve azért is, mert a mandula nagyon egészséges olajosmag. :)
A sütőt 220°C-ra bekapcsoljuk.
A leveles tésztát kitekerjük, és nyolcfelé vágjuk. Négy tészta közepébe teszünk tölteléket, majd a másik négy tésztával betakarjuk a lapokat, és a széleiket jól összenyomkodjuk.
Kevés vízzel megkenjük a tetejüket.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 12 perc alatt megsülnek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések