Tepsiben sült töltött paprika

Ez az egyik kedvenc nyárvégi - őszi ebédem krumplipürével.:)

hozzávalók:
10 darab paprika
30 dkg főtt rizs (szárazon kb 15-20 dkg)
víz, só és vegamix a rizshez
15 dkg zsemlemorzsa
2-3 fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 csokor zellerlevél (nálam most kimaradt)
1 nagy ek őrölt lenmag
olaj

elkészítés:
A rizst megfőzzük fűszeres vízben (1 adag rizshez kb 2,5-szeres mennyiségű víz kell, azaz pl. 1 bögre rizshez 2,5 bögre víz). Közben a zsemlemorzsát szárazon megpirítjuk egy serpenyőben. Folyamatosan keverjük, hogy ne égjen meg. Ha kihűlt, összekeverjük 1-2 ek olajjal. A hagymát és fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk, és előbb a hagymát megpároljuk vízen és olajon, majd ha majdnem kész, a fokhagymát is hozzáadjuk. A zellerlevelet felaprítjuk és a kész hagymához adjuk. Belekeverjük a rizst, lenmagot és a zsemlemorzsát is. Ezt a tölteléket jól összekeverjük, hogy egy masszát kapjunk. A paprikákat megmossuk és kicsumázzuk, majd mind megtöltjük őket a rizses töltelékkel.
Ha esetleg marad ki töltelék (pl. kevesebb paprikát töltünk), azt fasírtként kisüthetjük.

Egy tepsibe sorakoztatjuk őket, jól meglocsoljuk olajjal, és 170°C-on kb 80 percig sütjük, amíg a paprikák megfonnyadnak és barnulni kezdenek.

Tipp: A megtöltött paprikákat sütés előtt egy zacskóba csomagolhatjuk és lefagyaszthatjuk. Így alkalomadtán csak meg kell sütni őket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések