Vegán nyaralás



Nyaralásnak azért talán nem nevezném szeptemberi négynapos kirándulásunkat Ausztriába (már csak az időjárás miatt sem), mindenesetre idén azt a funkciót töltötte be. :)
Már tavaly is írtam néhány gondolatot arról, hogyan tudtuk megvalósítani a vegán étkezést akkor, amikor nem a szokásos környezetben voltunk egy ideig, így ezt teszem most is.

A legfontosabb észrevételem Ausztriával kapcsolatban az, hogy teljesen más a hozzáállásuk a speciális diétákhoz (is), mint nekünk.
Amikor a szállásunkat foglaltam egy kis faluban, a leírásban szerepelt, hogy a speciális diétán lévők számára is kínálnak ételeket - megpróbálnak a lehető legmegfelelőbb menüt biztosítani. Nagyon díjaztam, hogy ilyesmi egyáltalán felmerül, és nem volt kérdés, hogy melyik szállást foglalom le (most a férjem nélkül intéztem, ugyanis meglepetés volt). :)
A másik a felszolgálók hozzáállása, amikor beültünk enni valahova. Jeleztük, hogy a pizzát sajt nélkül kérjük. Csak ennyit mondtunk. Viszont pár perc múlva "a lány" ismét megjelent, és elmondta, hogy a spenót előre össze van keverve tejszínnel és sajttal, jelent-e gondot. Így végül egy másik fajta mellett döntöttünk. Majd pedig arról is szólt, hogy a gyümölcsfagyik nem tartalmaznak tejszármazékot, így bátran fogyaszthatjuk. Ahogyan zajlott az egész, nagyon megfogott minket. Persze, nyilván nekik is érdekük az, hogy elégedettek legyünk, és minél több mindent vásároljunk, ugyanakkor itthon inkább azt tapasztaltuk, hogy nem tudnak mit kezdeni ilyen jellegű igényekkel, van, ahol már-már lehetetlennek tartják a kiszolgálásunkat. Na de térjünk vissza Ausztriához.
 
Reggelit kaptunk a szálláson (kedvenceink voltak a sok-sok gyümölcsöt tartalmazó lekvárok), így csak a főtt ételt és a vacsorát kellett megoldanunk. Főtt ételként pizzát és tésztát ettünk, illetve volt ahol levest is.

Hogy mit vittünk magunkkal? Mivel konyhánk nem volt, csak olyan dolgokat, amik vagy elállnak, vagy kibontás után szinte rögtön elfogyaszthatók. Müzlit, növényi tejport (mixerrel), lekvárt, házi készítésű padlizsánkrémet, némi paprikát és paradicsomot, szójafelvágottat, valamint konzerv töltött szőlőlevelet és egy paradicsomos okrát. A pékárut pedig ott szereztük be.
Általánosságban elmondható, hogy a zöldségek és gyümölcsök ott drágábbak, mint nálunk. Ezt a helyi kis zöldségeseknél és a képen látható piacon is láthattuk.

És amit még nem hagyhatok ki: egy vegánoknak szóló plakáttal találkoztunk a piacot elhagyva:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések