Mikulás keksz (Anzsy receptje alapján)
Ezek a kekszek irtó cukik, nem nehéz őket elkészíteni, de a díszítés azért időigényes. Kézzel készített karácsonyi ajándéknak épp ezért jó ötlet lehet, illetve karácsonyi vásárban is megállja a helyét. Köszönet érte Anzsynak. :)
15 dkg liszt
10 dkg hideg margarin
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1/2 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
Citromhéj
10 dkg fehér csokoládé
1-2 ék olaj
Piros ételfesték
Étcsokoládé vagy kakaópor a szemekhez
A kekszek alapja szimpla linzer: a lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd mindent összekeverünk, és a tésztát fóliába csomagolva lehűtjük. Én legtöbbször másnap sütöm ki a linzert. Vékonyra szaggatjuk, majd forró sütőben kisütjük.
Ki kell hűlniük díszítés előtt!
A díszítéshez a fehércsokit megolvasztjuk olaj hozzáadásával - az olaj fontos, a fehércsoki tapasztalatom szerint nagyobb odafigyelést igényel, mint a barna. Ha szép simára olvadt, először a Mikulások szakállát rajzoljuk meg.
Ha a sapkának rajzolunk fehér prémet az aljára, azt se feledjük most megrajzolni.
Ezután az ételfestékkel beszínezzük a maradék csokit - színezék függő, hogy mennyi kell, nekem pl mehetett volna bele több, de úgy emlékeztem, még sötétedni fog ahogy dermed ...
Tehát egy pötty lesz az orra, majd a sapkája készül el. Én hópehely díszt használtam a sapka bojtjaként.
Végül a szeme készülhet vagy úgy, hogy barna csokit olvasztunk, és azzal rajzoljuk meg, vagy a maradék fehércsokiba keverünk kakaóport, és azzal készítjük. Én az utóbbit választottam.
A gyerekek nagyon örültek neki és örömmel ették, illetve vitték :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése