Mikulás keksz (Anzsy receptje alapján)

 


Ezek a kekszek irtó cukik, nem nehéz őket elkészíteni, de a díszítés azért időigényes. Kézzel készített karácsonyi ajándéknak épp ezért jó ötlet lehet, illetve karácsonyi vásárban is megállja a helyét. Köszönet érte Anzsynak. :)


15 dkg liszt

10 dkg hideg margarin 

5 dkg porcukor 

1 tojás sárgája 

1/2 csomag vaníliás cukor 

1/2 csomag sütőpor 

Citromhéj


10 dkg fehér csokoládé 

1-2 ék olaj

Piros ételfesték 

Étcsokoládé vagy kakaópor a szemekhez


A kekszek alapja szimpla linzer: a lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd mindent összekeverünk, és a tésztát fóliába csomagolva lehűtjük. Én legtöbbször másnap sütöm ki a linzert. Vékonyra szaggatjuk, majd forró sütőben kisütjük.

Ki kell hűlniük díszítés előtt!

A díszítéshez a fehércsokit megolvasztjuk olaj hozzáadásával - az olaj fontos, a fehércsoki tapasztalatom szerint nagyobb odafigyelést igényel, mint a barna. Ha szép simára olvadt, először a Mikulások szakállát rajzoljuk meg.

Ha a sapkának rajzolunk fehér prémet az aljára, azt se feledjük most megrajzolni.

Ezután az ételfestékkel beszínezzük a maradék csokit - színezék függő, hogy mennyi kell, nekem pl mehetett volna bele több, de úgy emlékeztem, még sötétedni fog ahogy dermed ...

Tehát egy pötty lesz az orra, majd a sapkája készül el. Én hópehely díszt használtam a sapka bojtjaként.

Végül a szeme készülhet vagy úgy, hogy barna csokit olvasztunk, és azzal rajzoljuk meg, vagy a maradék fehércsokiba keverünk kakaóport, és azzal készítjük. Én az utóbbit választottam.

A gyerekek nagyon örültek neki és örömmel ették, illetve vitték :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések