A nagyfiam néhány éve találkozott először ezzel a recepttel a Bosh fiúk youtube csatornáján, és azóta kérte, hogy szerepeljen a karácsonyi menüben. Őszintén, én picit féltem tőle a fűszeressége miatt, de legutóbb beadtam a derekam. Meglepődtem, mennyire harmonikus étel (nem mintha a Bosh receptek nem lennének finomak...). Szóval aki szereti a fűszeres ízeket, az nem fog csalódni. Egy-keg apró változtatást ejtettem, ahol nem volt elérhető pl egy fűszer - mint a zsályám elfogyott épp ...
300 g sárgarépa
300 g fehérrépa
Olaj
4 gerezd fokhagyma
Csipet só
Rozmaring
4 csipet kakukkfű
A répákat megpucoljuk és karikára vágjuk. Enyhén olajozott tepsiben, fűszerezés után 20 perc alatt 180 fokon megsütjük.
200 g kelbimbót elfelezünk, és az idő letelte után a tepsibe teszünk, együtt is sütjük őket további 15 percig.
Közben:
2 lilahagymát olajon pici sóval megdinsztelünk egy nagy serpenyőben
Fűszerezzük: fokhagyma(por), rozmaring, kakukkfű, zsálya
Felaprítunk 2 szál szárzellert és 2 sárgarépát aprítógépben
Hozzáadunk még 700 g gombát, és azt is aprítjuk
Ezeket mind hozzáadjuk a serpenyőbe
Megy még bele 2 evőkanál áfonya lekvár
Ha van, 300 ml vörösbor - nálam kimaradt
Főzzük
Végül 2 konzerv aprított paradicsom és 700 ml víz - én kevesebb vizet tettem, csak 500-600 ml-t
Forraljuk, amíg egy jó állagú mártás lesz a lasagne töltéséhez
Egy besamelt állítunk még össze: 125 ml olajat és 125 g lisztet hevítünk, majd hozzáadunk 1.25 liter növényi tejet
Ízesítjük 1.5 evőkanál sörélesztő pehellyel, fél tk fahéjjal, fél tk szerecsendióval és kevés szegfűszeggel - én ezek helyett egy teáskanálnyi mézeskalács fűszerkeveréket tettem
Végül rétegezzük:
Aljára gombás szósz
Rá a sült zöldségek
Besamel
Lasagne tészta lapok
És így tovább ....
Tetejére besamel kerüljön
Kb 50 perc alatt megsült 180 fokon
Összességében olyan 2 óra hossza munka van vele, de néha napján talán belefér :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése