Vegán karácsonyi lasagne - Bosh recept

 


A nagyfiam néhány éve találkozott először ezzel a recepttel a Bosh fiúk youtube csatornáján, és azóta kérte, hogy szerepeljen a karácsonyi menüben. Őszintén, én picit féltem tőle a fűszeressége miatt, de legutóbb beadtam a derekam. Meglepődtem, mennyire harmonikus étel (nem mintha a Bosh receptek nem lennének finomak...). Szóval aki szereti a fűszeres ízeket, az nem fog csalódni. Egy-keg apró változtatást ejtettem, ahol nem volt elérhető pl egy fűszer - mint a zsályám elfogyott épp ...


300 g sárgarépa 

300 g fehérrépa

Olaj

4 gerezd fokhagyma 

Csipet só

Rozmaring

4 csipet kakukkfű 

A répákat megpucoljuk és karikára vágjuk. Enyhén olajozott tepsiben, fűszerezés után 20 perc alatt 180 fokon megsütjük.

200 g kelbimbót elfelezünk, és az idő letelte után a tepsibe teszünk, együtt is sütjük őket további 15 percig.


Közben:

2 lilahagymát olajon pici sóval megdinsztelünk egy nagy serpenyőben

Fűszerezzük: fokhagyma(por), rozmaring, kakukkfű, zsálya

Felaprítunk 2 szál szárzellert és 2 sárgarépát aprítógépben

Hozzáadunk még 700 g gombát, és azt is aprítjuk

Ezeket mind hozzáadjuk a serpenyőbe

Megy még bele 2 evőkanál áfonya lekvár 

Ha van, 300 ml vörösbor - nálam kimaradt

Főzzük 

Végül 2 konzerv aprított paradicsom és 700 ml víz - én kevesebb vizet tettem, csak 500-600 ml-t

Forraljuk, amíg egy jó állagú mártás lesz a lasagne töltéséhez



Egy besamelt állítunk még össze: 125 ml olajat és 125 g lisztet hevítünk, majd hozzáadunk 1.25 liter növényi tejet

Ízesítjük 1.5 evőkanál sörélesztő pehellyel, fél tk fahéjjal, fél tk szerecsendióval és kevés szegfűszeggel - én ezek helyett egy teáskanálnyi mézeskalács fűszerkeveréket tettem




Végül rétegezzük:

Aljára gombás szósz

Rá a sült zöldségek 

Besamel

Lasagne tészta lapok

És így tovább ....

Tetejére besamel kerüljön 



Kb 50 perc alatt megsült 180 fokon

Összességében olyan 2 óra hossza munka van vele, de néha napján talán belefér :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések