Vegán ovis ebéd: köménymag leves, sült szójaszelet, krumplipüré, dinsztelt káposzta

 


Egy könnyű, gyomorkímélő leves és a kedvenc káposztás második fogásunk.


Köménymag leves:

2 ek (szemes) köménymag

Olaj

4 ek liszt

Só 

1 ek őrölt pirospaprika 

Késhegynyi fehérbors

2.5 - 3 liter forró víz 

Az olajot picit hevítjük, rászórjuk a köményt. Amikor a szemek kezdenek kipattogni, hozzáadjuk a lisztet és tovább pirítjuk, amíg kezd picit barnulni. Akkor hozzáadjuk a pirospaprikát, fűszerezzük, és felöntjük vízzel, átkeverjük, majd pár percig rotyogtatjuk.

Pirítós kenyérrel, esetleg levesgyönggyel tálaljuk.


A szójaszelet készítése:

A szeleteket forró vízbe áztatjuk, majd leöntjük a vizet és újra leforrázzuk. Így a jellegzetes hüvelyes ízből veszít. Ezután leöblítjük, kinyomkodjuk. Egy serpenyőt készítünk elő. Egy tányérban összekeverünk kevés fűszert (pl sültcsirke fűszersót) kevés olajjal - annyival, hogy a szeleteket bele tudjuk forgatni egyesével. Nem kell sok olajat használni. A serpenyőt hevítjük, és belefektetjük a szeleteket. Egy fedővel lefedjük. Alacsony lángon pirítjuk, időközben megfordítjuk. Mindkét oldaluk legyen szép aranybarna, a belseje viszont puha lesz.

A krumplipüré növényi tejszínnel készült.

A káposztáról itt írtam.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések