Vegán ovis ebéd: köménymag leves, sült szójaszelet, krumplipüré, dinsztelt káposzta
Egy könnyű, gyomorkímélő leves és a kedvenc káposztás második fogásunk.
Köménymag leves:
2 ek (szemes) köménymag
Olaj
4 ek liszt
Só
1 ek őrölt pirospaprika
Késhegynyi fehérbors
2.5 - 3 liter forró víz
Az olajot picit hevítjük, rászórjuk a köményt. Amikor a szemek kezdenek kipattogni, hozzáadjuk a lisztet és tovább pirítjuk, amíg kezd picit barnulni. Akkor hozzáadjuk a pirospaprikát, fűszerezzük, és felöntjük vízzel, átkeverjük, majd pár percig rotyogtatjuk.
Pirítós kenyérrel, esetleg levesgyönggyel tálaljuk.
A szójaszelet készítése:
A szeleteket forró vízbe áztatjuk, majd leöntjük a vizet és újra leforrázzuk. Így a jellegzetes hüvelyes ízből veszít. Ezután leöblítjük, kinyomkodjuk. Egy serpenyőt készítünk elő. Egy tányérban összekeverünk kevés fűszert (pl sültcsirke fűszersót) kevés olajjal - annyival, hogy a szeleteket bele tudjuk forgatni egyesével. Nem kell sok olajat használni. A serpenyőt hevítjük, és belefektetjük a szeleteket. Egy fedővel lefedjük. Alacsony lángon pirítjuk, időközben megfordítjuk. Mindkét oldaluk legyen szép aranybarna, a belseje viszont puha lesz.
A krumplipüré növényi tejszínnel készült.
A káposztáról itt írtam.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése