Rántott zöldségek (tojásmentes panírban)

Azt szeretném leírni, hogyan szoktunk mi rántani úgy, hogy nem használunk tojást a panírozáshoz.

Első lépés a lisztezés.

Második lépés a tojásozás lenne, amit zabpehelyliszt + víz + só keverékével helyettesítünk. Olyan sűrűnek kell lennie, mint egy palacsintatészta, de figyeljünk rá, hogy amikor összekeverjük, picit nem baj, ha hígabb, mert a zab fölszív még valamennyi vizet - ezt majd (ki)tapasztaljuk. Ezenkívül szoktunk még bele tenni egy kis szezámmagot és vegamixet is.

Majd jön a zsemlemorzsába forgatás. Amikor marad olyan (házi sütésű) kenyerünk, ami már régebbi, van, hogy kiszárítjuk, ledaráljuk, így házi kenyérmorzsát kapunk.
Így a panírozás még jobb, hiszen nagyrésze házi alapanyag.

Van, hogy tepsiben sütöm ki a zöldségeket, de olyan is előfordul, hogy a hagyományos módot választom. Ha tepsiben sütjük, akkor is szükség van olajra, de a sütőben tudjuk szabályozni a hőfokot, ezért lesz egészségesebb az ételünk (175°C fölött kezdenek rákkeltő anyagok felszabadulni az olajban). A panírozott dolgokat vagy olajba mártom, és úgy teszem a tepsibe, vagy lerakom a tepsibe, és rácsorgatom az olajat.

Így nem kell kimaradnia egy tojásallergiásnak vagy vegán módon étkezőnek sem az ilyen finom falatokból. :)

Tipp: Már írtam róla, hogy zabpehelylisztet úgy tudunk legolcsóbban beszerezni, ha mi magunk ledaráljuk a zabpelyhet. (Zabliszttel árban is jobban járunk, mint a tojással.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések