Császármorzsa (tojás nélkül)

Egész gyerekkoromban sem én, sem a férjem nem ettünk császármorzsát. Aztán tavaly találtam rá az (eredeti, tojásos) receptjére, kipróbáltam, és a férjem odavolt érte. Kikísérleteztem a vegán változatát is, és azóta - nem túlzás - hetente egyszer, de inkább kétszer el kell készítenem. :) Nagy előnye a tojásos változathoz képest, hogy nem kell a tojások szétválasztásával, majd a tészta pihentetésével pepecselni. Fél óra alatt elkészül.
hozzávalók: 
12 ek búzadara
3 ek kukoricaliszt (ettől lesz szép színe)
4 ek cukor
csipet só
4 ek növényi tejpor
2 dl víz
3 ek rétesliszt vagy sima liszt
4 ek zabliszt (ez tartja össze a tésztát)
6 ek olaj

elkészítés:
A tésztát simára keverjük, és ha van rá idő, állni hagyjuk 15-30 percre. Állás közben a zabliszt felszívja a folyadékot, így sütés előtt még valószínűleg kell kevernünk a tésztához kb fél-1 dl vizet. Egy teflonos serpenyőbe öntjük a masszát, és kis lángon (!) elkezdjük átforrósítani. Közben egy laposabb fakanál segítségével folyamatosan egyre kisebb darabokra próbáljuk szaggatni a tésztát. Ahogy sül, szépen morzsásodni fog. Akkor kész, ha aranysárga színűvé válik. Lekvárral, porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!

tipp: A zabliszt a boltokban elég drága, de otthon is elkészíthetjük, ha a zabpelyhet összedaráljuk.
Növényi tejpor a bioboltokban beszerezhető, de a Vegetár Kft-nél ez is, ahogy rengeteg más alapanyag is, olcsóbban beszerezhető.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések