Knédli dinsztelt káposztával és szójakockával

Életemben először készítettem knédlit, és mondhatom, nagy sikere volt.
Volt szerencsém még pár évvel ezelőtt Szlovákiában megkóstolni az "eredetit" is, és nagyon jó emlékeim vannak róla. Igaz, ezt most máshogy készítettem, hús nélkül, és vegán változatban, de biztos, hogy a későbbiekben is fog még az asztalra kerülni.

hozzávalók:
a knédlihez:
25 dkg liszt
1/2 dl olaj
1,5 dl víz
1 dkg élesztő
1 kk só
pici cukor
olaj (a gombócok formálásához)

a káposztához:
1 fej káposzta
só ízlés szerint
1,5 dl víz
őrölt kömény
3 ek almaecet
cukor ízlés szerint

a szójás feltéthez:
10 dkg szójakocka (= 1 csomag) előző este vegamixes, sós vízbe áztatva
1 fej vöröshagyma
olaj
pici víz
natúr vegamix

A knédlihez minden hozzávalót összekeverünk, a tésztát összegyúrjuk, és meleg helyen kelesztjük.
Közben a szója áztatólevét leöntjük. A hagymát apró darabokra vágjuk, és egy tepsi aljába szórjuk, ráöntjük a szójakockát, meglocsoljuk egy kevés olajjal, icipici vizet is öntünk rá (hogy ne csak az olaj égjen, és ne száradjon ki a szója), és vegamixszel, sóval fűszerezzük. 170 fokon addig sütjük, amíg megpirul, megpuhul.
A knédli tésztájából, ha megkelt, gombócokat tépkedünk, és olajos kézzel formázzuk őket (lehet rudat is formázni). Forrásban lévő, enyhén sós víz fölé egy konyharuhát kifeszítünk, és arra ültetjük a gombócokat, majd lefedjük egy másik edénnyel, hogy a gombócok a gőzben meg tudjanak puhulni. 25 perc múlva nyúlunk hozzá legközelebb: ha a fogpiszkálóval megszúrva nem ragad rá a tészta, akkor elkészült. Rácsra szedjük ki, hogy ne ázzanak el a gombócok. 1 cm-es szeleteket vághatunk majd belőlük.
A káposztát is elkészítjük: lereszeljük, és egy tálba tesszük. Sózzuk, olajozzuk, jól összekeverjük. Én azért öntöttem hozzá vizet is, mert puhábban szeretjük. Amikor félig kész, hozzáadjuk az ecetet és a fűszereket, és készre pároljuk.

Őszintén szólva ez a kevésbé egészséges változatú káposzta, hiszen édesített és ecetes (még ha almaecetes is), és a knédlit is sima lisztből készítettem. Viszont nagyon finom... :)



Forrás: a knédli receptje innen származik: http://receptjeim.blogol.hu/?perm=1523503

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések