Köleskása reggelire

Cáfolnom kell az állítást, miszerint egy kása csak borzasztó állagú és ízű lehet. Legalábbis remélem, hogy akik ezt kipróbálják, egyetértenek majd velem.
A recept alapjául ez szolgált. El kell mondanom, hogy e recept felfedezésével tudtam meg, hogy a köles mennyire jól tudja helyettesíteni a túrót, és indított el több ötletet is. Nagyon hálás vagyok érte, köszönöm! :)


 Tálalás


 Egy tápláló nyári reggeli


hozzávalók:
15dkg köles (előző este beáztatni)
háromszoros mennyiségű (fél liter, vagy kicsit több) növényi tej
2 ek gríz
1 ek kókuszvaj
7dkg cukor (ill. ízlés szerint)
csipet só

elkészítés:
A köles áztatólevét leöntjük. (Áztatás nélkül is készíthető, de így könnyebben megpuhul.) Átmossuk, és az összes hozzávalóval, kivéve a grízt, föltesszük főni.  Amikor majdnem elfőtte a levét, és majdnem kész, hozzáadjuk a grízt. Akkor jó, ha megpuhult a szemek közepe is. (A gríz azért jó, mert valahogy túrósabb íze lesz.)
Én szilikonos formába szoktam önteni (ahogy a képeken is látható), és kihűtöm. Gyümölccsel, lekvárral, dióval tálaljuk.


Miért jó?
A köles egy hihetetlenül egészséges gabona, heti egy alkalommal mindenképpen ajánlott a fogyasztása. Lúgosít, segít a csontok és porcok egészségének megtartásában, tartalmaz fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket, különösen gazdag a B-vitaminokban és még sorolhatnánk... A gluténmentes diétán lévők számára különösen fontos gabona lehet.
Érdemes vele kísérletezni, és konyhánkban gyakran felhasználni. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések