Lasagne

A férjem, mivel gyerekkora óta vegetáriánus, nem gyakran evett lasagnét semmilyen változatban. Viszont amikor ezt elkészítettem, gyorsan bevásároltunk még két doboz tésztát - biztos, ami biztos. :)

hozzávalók:
25dkg durum lasagne tészta

szósz:
2 közepes hagyma
7,5 dl paradicsomlé
3 nagy répa
1 gerezd fokhagyma
leheletnyi borsikafű és provance-i fűszerkeverék
3 ek olaj + 3 ek víz

besamel:
7 dkg liszt
5 dl növényi tej
1 dkg só
10 dkg vaj/olaj
szerecsendió

elkészítés:
A tésztát a szokott módon megfőzzük. A répát összedaraboljuk, és vagy megpároljuk, vagy megfőzzük, hogy a szószba puhán kerüljön bele.
 A szószhoz a hagymát  megpároljuk (a vizet és olajat egyszerre öntjük rá, hogy ne égjen az olaj). Ha kész, felöntjük a paradicsomlével, beledobjuk a répát és a többi hozzávalót. Összefőzzük.
Elkészítjük a besamelt is: összekeverjük a folyékony vajat a liszttel, és addig melegítjük, míg el nem kezd világosodni és habzani. Felengedjük tejjel és összeforraljuk. Ízesítjük sóval és frissen lereszelt szerecsendióval.
Következik a rétegezés: egy tűzálló (jénai) tálat kiolajozunk, körbe kibéleljük tésztával. Erre paradicsomszószt öntünk, majd jön egy sor tészta, amire besamel kerül. A lényeg, hogy maradjon annyi besamelünk a rétegezés végére, hogy azzal leönthessük a legfölső tésztasort. Közepes lángon addig sütjük, amíg a tetején a besamel elkezd szépen megpirulni, és a rétegek összeérni.


Tipp: Ha a besamelbe forró tejet öntünk, rögtön elkészül a mártás, nem kell már összeforralni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések