"Kalácskosár", avagy mutatós foszlós kalács házilag

Fantasztikusan finom lett ez a kalács, bár meg kell vallanom, a recept nem tőlem származik, még jópár hónappal (inkább évvel) ezelőtt leltem rá valahol, sajnos a szerzőt nem tudom.
A férjemmel együtt készítettük el ezt a "kalácskosarat", ő is nagyon élvezte a munkát, hát még amikor enni kellett!... :)
Igazán lágy a tésztája, még másnap is friss volt (már amennyi maradt belőle ;))
Sok sikert hozzá mindenkinek, megéri kipróbálni!

hozzávalók:
3 dkg élesztő
3 dl növényi tej
10 dkg kókuszvaj (megolvasztva)
50 dkg liszt (nálunk 10 dkg teljes kiőrlésű + 40 dkg sima)
6 ek cukor
csipet só

elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben. Közben összekeverjük a liszteket a cukorral, sóval, majd hozzáadjuk az élesztőt is. Előveszünk egy robotgépet, mivel annak a dagasztófejét fogjuk használni.

A tésztát összegyúrjuk, és egyúttal egy kötényt is kössünk magunk elé, ha még nem tettük meg, mert az olaj összecsaphatja a ruhánkat. Beindítjuk a gépet; apránként annyi olajat adunk mindig a tésztához, amennyit felvesz (kb 1 evőkanálnyit). 10-15 perc alatt így az összes olajat elhasználjuk.

Ezután a tésztát kétfelé vesszük, és mindkét darabot szétosztjuk további részekre. Mi olyan 6-7 darabra vágtuk  mindkettőt.

Ki kell választanunk egy hőálló edényt, ami a kalács formáját adja majd. Bekenjük kókuszvajjal, és jól belisztezzük, hogy a tésztát majd le tudjuk róla emelni.
A kapott tésztadarabokból a két tenyerünk között csíkokat sodorgatunk, olyan hosszúakat, hogy keresztben átérjék az edényünket. Ahogy a kosarat is fonják (mondta a férjem), nekünk is úgy kell dolgoznunk: először az alján kezdjük a tésztát fonni, és úgy haladunk tovább. Ugyanazt kell csinálnunk, mint amikor szőttünk általános iskolában: minden szálat egyszer föl, egyszer le bujtatunk a többi alatt. A képek ebben segítenek.

Ha az alja elkészült, hosszabb csíkokra lesz szükség, amik körbeérik a tálat, így lehet, hogy két csíkot össze kell dolgozni. Elkezdjük a tál egyik oldalán bujtatgatni a csíkot, amíg körbe nem éri, aztán fogunk egy másik darabot, és azzal építünk egy újabb sort, amíg a tészta be nem burkolja az egész edényt.

Ha marad még ki a tésztából, csinálhatunk fület is a kosarunknak: három rudat sodrunk, és azokat összefonjuk egyszerű hármas fonással.

Kelesztjük 30-60 percig.
Majd 180°C-on kb 30 perc alatt átsül a tészta.
Ha megvan, óvatosan próbáljuk meg lefejteni az edényről a tésztát. Késsel a peremén megvagdoshatjuk, de csak óvatosan, hogy ne tegyünk kárt sem az edényben, sem a kalácsban.
Ha nagyon ügyesek vagyunk, az edénybe egy kis hideg vizet önthetünk - és ekkor kell az ügyesség, hogy úgy öntsük ki belőle, hogy ne érje víz a kalácsot. :)
A kosár fülét fogpiszkálókkal rögzíthetjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések