Diótej készítése - azaz tejeskávé diótejből

Hogy mi is ez pontosan? Diótejből készült (hideg) gabonakávé. Azért merem megosztani a receptet, mert igazán nagy sikere volt nálunk. Frissítő nyári ital reggelire. :)

hozzávalók:
1 marék dió
1-2 ek gabonakávé
1-2 ek méz
csipet só
fél liter víz (ill. ha hígabbat szeretnénk, több vizet adunk hozzá, ha sűrűbbet, kevesebbet)
1 banán

elkészítés:
Az összes hozzávalót összeturmixoljuk, majd bögrékbe öntve kínáljuk. (Le is szűrhetjük egy sűrű szűrő segítségével, de minket nem zavartak az apró diószemek a csésze alján.)

A banánt egy kedves barátunk javasolta, ők a reggeli müzlit mindig banános diótejjel isszák. Nagyon jó ötlet, így biztosan jól indul a nap. :)


 
Miért jó?
A dió jó vértisztító, rendszeres fogyasztásával a vérnyomás rendben tartható, telítetlen zsírsav tartalma miatt koleszterincsökkentő hatású. Káliumot, kálciumot, foszfort, E-vitamint, B1- ,B2-vitamint és rengeteg antioxidánst tartalmaz, ami nekünk, vegetáriánusoknak azért hasznos, mert olyan tápanyaghoz juthatunk, amelyeket hagyományosan állati táplálékokból vehetnénk fel.

A cikória pedig gazdag magnéziumban, A-vitaminban, folsavban és ballasztanyagokban, tartalmaz fehérjét, valamint kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, B1-, B2- és C-vitamint, niacint. Gyulladáscsökkentő. Kedvezően hat a vastagbél mikroflórájának egészséges összetételére és élettani szerepére, és a vastagbél rákosodásának kockázatát is csökkenti.


Forrás:
vitaminspecialista.hu/article/107-dio
http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=695
kép: http://tisztasag.wordpress.com/2010/02/01/a-diofolt-tisztitasa/

Megjegyzések

  1. Ezt megcsináltam itthon és nagyon finom!!! :) Köszi a receptet...

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy ízlik! Egészségedre! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések