A tej

Mostanság több óriásplakátot is látni, amik által minél több tej fogyasztására buzdítanak minket. Sokak szerint tej nélkül élni egyenesen bűn, hacsaknem beteg tőle az ember. Itt jön ám a kérdés, hogy ha a tej valóban ennyire hasznos, miért alakul ki egyre több és több embernél az arra való intolerancia, vagy allergia. Ezért talán hasznos, ha néhány gondolatot megosztok a tejről - más nézőpontból.

https://peakshop.hu/man/wp-content/uploads/2014/08/tej-kiemelt.jpg"Nagy vita folyik a tej egészségességéről. Egyes adatok szerint hozzájárulhat az asztma, az allergiás megbetegedések, a szívinfarktus és a csontritkulás kialakulásához. Nem mindig lehet tudni, hogy a tej anyagai közül pontosan mi okozza ezeket - a tejcukor, a tejfehérje minősége vagy túlzott mennyisége, a relatív magnéziumhiány, a homogénezés eredményeként a tejből felvehetővé váló xantoxidáz enzim, a tehenek táplálékából visszamaradó felhalmozódott növényvédőszer-maradványok, a tehenek antibiotikum-kezelésének gyógyszer-maradványai, vagy a feldolgozás során a tejbe kerülő szeny-nyeződések. A tetemes lista mindenképpen elgondolkodtató. Amíg nem áll rendelkezésre több bizonyíték, az orvosok és természetgyógyászok a tehéntejfogyasztásának csökkentését javasolják."  (Zöldköznapi kalauz, Föld Napja Alapítvány, Bp,1997)

  
Dr. Robert M. Kradjian orvos a tejről

Kradjian doktor a honlapján kifejti, hogy a szakirodalom 1988 és 1993 között 2.700 tanulmányban foglalkozott a tejjel a "gyógyászat" címszó alatt. Ebből ő személyesen közel 500-at vizsgált meg. Ezt írta: "Hogyan foglalhatnám össze ezeket a cikkeket? Még a borzalmas minősítésnél is rosszabbak egy picivel. Először is, egy szerző sem beszélt a tehéntejről, mint egy mellékhatás nélküli kiváló ételről és mint 'teljes értékű étel'-ről, mint ahogy azt az ipar elhitette velünk.
A kiadott riportok fő fókuszában ezek voltak: bélgörcs, bélfertőzés, belső vérzés, vérszegénység, allergiás reakciók csecsemőknél és gyerekeknél, valamint fertőzések, mint például szalmonella. Még baljóslatúbb a szarvasmarha fehérvérűség vírusától való félelem, vagy a BIV (bovine immunodeficency virus) nevű szarvasmarha AIDS-szerű vírusától, valamint a gyermek cukorbetegség előidézésével való kapcsolatától.
A tejben levő vérrel és fehér (genny) sejtekkel, valamint a benne levő kémiai anyagok, permetek egész sorával is foglalkoztak. Gyermekeknél ezek a problémák merültek fel: allergia, fül- és mandula fertőzés, ágybavizelés, az asztma súlyosbodása, bélvérzés, görcsök, és 1-es típusú cukorbetegség. A felnőtteknél a problémák inkább a szívbántalmak és ízületi gyulladás, allergiák, homloküreg gyulladás, és a sokkal komolyabb fehérvérűség, illetve a tej lymphoma-ban és rákban való közreműködése."

 Tej és cukorbetegség
Finnország vezet az egy főre eső tejfogyasztásban és ott a legnagyobb arányú az inzulin függő cukorbetegek száma is.
Finn, olasz, amerikai, japán, kínai tudósok kimutatták, hogy a tehéntejben levő fehérjék a szervezetet antitestek képzésére serkentik, amik a hasnyálmirigy inzulin-termelő béta sejtjeit tévedésből megtámadják és lerombolják, mert azok nagyon hasonlítanak bizonyos tejfehérjékre. Ezek a béta sejtek termelik az inzulint. Minél fiatalabb korban éri a testet ez a hatás, annál maradandóbb az elváltozás és annál nagyobb az esélye az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának azoknál, akik genetikailag gyengébbek.

Tej és csontritkulás
Az angliai dr. Hegsted kimutatása szerint azokban az országokban messze nagyobb arányú a csontritkulásos esetek száma, ahol igen jelentős a tejtermékek fogyasztása. Ha valaki ezt genetikai okokra fogva eltussolná: az országokon belüli, vagy ugyanazon népcsoportok más-más országból származó eredményei is ezt támasztották alá (pl kínai - hong kongi adatok stb).
Egy 1994-es ausztrál felmérés szerint a tejtermékeket rendszeresen fogyasztó idősek körében kb. kétszer annyian szenvedtek medencecsonttörést, mint akik nem fogyasztottak tejtermékeket. Még jelentősebb az a Harvard tanulmány, mely 12 éven át 77.761 nőt vizsgált meg. Azoknál, akik napi 3-szor ittak tejet, nagyobb arányú volt a csontritkulás és több csonttörést is szenvedtek.
Az okok kettős eredetűek. A tejben levő kalcium a szervezet számára egyrészt hasznosíthatatlan környezetben van. Másrészt a tejtermékeknél a magas fehérjetartalom miatt a szervezet kiüríti a számára felesleges fehérjét, ami viszont a szervezetből való távozásakor magához köti, "kimossa" a kalciumot. Azaz a tejben lévő kalcium sokkal kevésbé tud hasznosulni, mint az olajos magvakban, növényekben található kalcium.

Hogyan lehet a csontokat kalciummal feltölteni?
  1. Fogyasszon növényi eredetű kalcium-dús ételeket, ilyenek pl. a zöld leveles növények, saláta-félék, (sótlan) mandula, szezámmag, dió, mogyorók (kivéve a földi mogyorót), szárított füge, mazsola, brokkoli, hüvelyesek (borsó, bab stb.), narancs, szőlő, karfiol, káposzta, retek, barna (hántolatlan) rizs, főtt burgonya, paradicsom, alma, eper stb.
  2. Rendszeres mozgás kell, de az ne legyen leterhelő élsport.
  3. A kalcium megtartásához a szervezetnek szüksége van D-vitaminra, ami egy kis napon való tartózkodásból képződik.
  4. Minél kevesebb sót fogyasszon, mert az megnöveli a kalcium veszteséget a vesék felingerlésével. A vesék tisztán tartása végett kerülje a kávét, üdítőitalokat, és fogyasszon elegendő mennyiségű tiszta vizet, gyümölcs-, zöldségleveket.
  5. Ne dohányozzon! A dohányzás 40%-kal nagyobb rizikót is jelenthet a csontritkuláshoz.
Mivel lehet helyettesíteni a tejet?
Újszülött csecsemők esetében nyilvánvalóan csakis anyatejjel kell helyettesíteni.
Később viszont többféle lehetőség is van.

http://eletmodszer.com/files/images/novenyi-tejek-magok.jpgHa magunk készítenénk növényi italt, ahhoz valamilyen olajos magra, vízre, sóra, és pici mézre vagy más édesítőre van szükségünk - ezeket csak össze kell turmixolni, majd leszűrni. A zsírosságát már maga a mag megadja. Sűrűségét a víz és az olajos mag arányával változtathatjuk. Ezenkívül készülhet még zabpehelyből, rizsből, szójából, kókusz(reszelék)ből is ital.

https://laktozerzekeny.hu/wp-content/uploads/2014/08/novenyi-italok.jpgHa pedig nincs sok időnk, de szeretnénk tej helyett fogyasztani valamit, készen is kaphatók növényi italporok, illetve előre elkészített növényi italok is. (Személy szerint a tejport jobbnak találom, mert az előre elkészített italok ízesítése nem mindig jó, ráadásul a tejpor gazdaságosabb és főzésnél praktikusabb is.)




https://www.kirakat.hu/offerimage.php?url=http%3A%2F%2Fd1fq27o2s1vjyr.cloudfront.net%2F000%2F000%2F002%2F10056%2Fproduct_img_0000010056_th_200.jpg&size=200x200&key=e64e065ec37fcca56414467e0f2e4c8acc0b6b7e

Itt nagy választékban találhatunk ilyesmiket.


"Az ipari méretű tejtermelés és tejfeldolgozás százmilliárdos piac az egész világon. Mint tudjuk, ez általában nem segíti elő a tisztánlátást."
(Szendi Gábor: A tej: élet, erő egészség? Vagy mégsem?)
 

Forrás: http://antalvali.com/mo_geocities_tej 
http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/tej.php

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések