Vadasmártás zsemlegombóccal

Gyerekkorom óta az egyik kedvenc ételem, és nagyon boldog vagyok, hogy sikerült a férjemmel is megszerettetnem. (A hús már gyerekkoromban sem nagyon vonzott, viszont a gombóc és a szósz annál inkább...:))








hozzávalók:
a szószhoz:
7 répa
1 hagyma
fél karalábé
1 petrezselyemgyökér
3 babérlevél
2 fokhagyma
só, vegamix
kb 1,5 liter víz (a főzéshez)
kb 1 ek mustár
kb fél citrom leve
pici (kb 1 mk) cukor
1-1,5 ek liszt
2 ek tejpor

a zsemlegombóchoz:
20 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt
8 dkg zabliszt
1  ek olaj
2,5 dl víz
3 szelet kenyér/ 1 zsemle megpirítva és apró kockákra vágva
(aprított petrezselyemzöld)

A mártáshoz a zöldségeket megpucoljuk és összedaraboljuk. Vízbe dobjuk őket, hozzátesszük a babérlevelet és a fűszert is, majd puhára főzzük.
Közben elkészítjük a gombócokat: A lisztekből, olajból és vízből galuskatésztát készítünk, sózzuk, majd beleforgatjuk a kenyérkockákat. Vizet forralunk, és a tésztából vagy olajos kézzel gombócokat formázunk, vagy a kanállal szaggatjuk ki, majd a vízben kb 10 percig-negyed óráig főzzük őket, amíg át nem főnek teljesen.
Ha a szószhoz már majdnem megpuhultak a zöldségek, beledobjuk a fokhagymát is. Néhány perc múlva leöntjük róla a főzővíz nagy részét, csak annyit hagyunk rajta, amennyi egy mártáshoz kell, a babérlevelet pedig kivesszük belőle. Hozzákeverjük a tejport, lisztet, és a mustárt, citromlevet, cukrot is. Igazság szerint ezek mennyiségét nehéz meghatározni, mert ízlés dolga. Kóstolgatni kell, ha nem elég savanykás, mehet még bele citromlé és/vagy mustár... Ha jóízűnek érezzük, összeturmixoljuk, és még annyi időre visszatesszük a tűzhelyre, hogy még egyszer fölforrjon.


Tipp: Növényi tej és liszt helyett szójajoghurttal vagy rizstejföllel is készíthetjük.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések