Milyen a jó reggeli?

Ahhoz, hogy jól építsük fel mindennapjainkat, figyelembe kell vennünk fizikai teljesítőképességünk határait és követelményeit. Amikor a táplálkozáskutatók vizsgálták szervezetünk energia-felhasználását, azt találták, hogy reggel 9 és délután 16 óra között vagyunk a legaktívabbak, azaz ezt az időszakot tudjuk kiegyensúlyozott, egyenletes munkavégzésre fordítani. Vagyis az lenne az étkezések szerepe, hogy erre a hét órára biztosítsanak elegendő energiát számunkra, és biztosítsák, hogy vércukorszintünk egyenletesen magas legyen, így ellátva az agyat a működéséhez szükséges cukorral.

Ezek alapján célszerű ébredés után azonnal 1-2 pohár vizet meginni, (hogy átmoshassa belsőnket) majd amíg a víz felszívódik, elkészíteni reggelinket.

Szervezetünknek minden reggel a gyorsan elégetett cukor pótlására van szüksége, ezért olyan ételeket kell választanunk, amikből gyorsan felszívódnak a tápanyagok és a cukor. Így javasolhatók a kásaféleségek (köles, hajdina, kukorica, zabpehely, rizs), melyek elkészítése igen egyszerű és gazdaságos. A reggeli édes kásák mellé friss gyümölcsöt, aszalványokat, lekvárokat fogyaszthatunk, illetve diót, mandulát, mogyorót, de ezekből csak 10-15 szemet. Darált mákot, kókuszreszeléket, őrölt lenmagot is hinthetünk kásánk tetejére.  

Amíg a szervezetünk az emésztéssel van elfoglalva, arra koncentrál, tehát nem számíthatunk túl nagy szellemi teljesítményre. Ezért praktikus, ha nem a munkahelyünkön, hanem munkába indulás előtt reggelizünk.







Forrás: Nagy Zsuzsa: Legyen néktek eledelül - 1. rész Reggeli gyümölcsös gabonaételek

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések