Mesealmás

 A világ (egyik) legjobb almás sütije. És pont. Ehhez nincs mit hozzátenni. :)


hozzávalók:
40 dkg liszt
1 sütőpor
15 dkg cukor
10 dkg zabpehelyliszt (vagy 1 tojás)
10 dkg olaj
15 dkg natúr tofu +fél dl víz (vagy 2 dl tejföl)
1 citrom leve
(1,5 dl víz, ha túl kemény lenne a tészta)

1 kg alma
1 csomag van.cukor
cukor ízlés szerint
fahéj/kardamom... ízlés szerint

dió

elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük, és jó sokáig gyúrjuk, hogy szépen összeálljon.

Az almát megpucoljuk, szeletekre vágjuk (vagy reszeljük, de így szerintem jobb), majd egy fazékba öntjük, hozzáadjuk az ízesítőket, és a saját levében, amit melegedés közben kienged, megpároljuk.

A tetejére diót fogunk szórni, így ha nincs megtörve, akkor azt most elintézzük. :) Hogy jobban rajta maradjon a tészta tetején, tördelés helyett késsel is vághatjuk, csak úgy, minden precizkedés nélkül, "rusztikusan" - a sima része jól illeszkedik majd a tészta felszínére.

A tésztát kétfelé vesszük kb 1/3 - 2/3 arányban. Jól kinyújtjuk - egy gáztepsinyi méretűre.
Alulra kerül a nagyobbik adag kinyújtott tészta úgy, hogy a tepsi szélén csináljunk egy kis peremet. Majd ráöntjük az almás tölteléket, és ismét tészta következik - a kisebb adag. Ha rányújtottuk a (kisebb) tésztát, az alsó tészta peremét ráhajtogatjuk a kevesebb tészta szélére és kicsit rányomkodjuk, így az egész tészta körülöleli majd az almás tölteléket, mint egy zseb. :) (Kicsit körülményes a leírás, de nagyon egyszerű maga a művelet.)
Majd jöhet a dió, mindenhová jusson.
Végül 190°-on 30-40 perc alatt (a sütő középső részén) készre sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések